'Zanat ispekao' u Hrvatskoj / Branitelji koji su se suočili s Mladićem: 'Hodao je u pancirki do koljena i strah ga je bilo doći kod nas na pregovore'

Pred kamerama je bio poput janjeta. Čim bi se isključile, postajao je nemilosrdan. Inteligentan komunist pretvorio se u krvoločnog nacionalista

8.6.2021.
20:39
VOYO logo

Minirao je branu akumulacije Peruča iznad Sinja i planirao vodenim valom pobiti dvadesetak tisuća stanovnika Cetinske krajine. Srećom po Sinjane, Ratko Mladić to nije uspio, ali se na drugim mjestima po Dalmaciji zato itekako "napio krvi" civilnih žrtava.

Ipak, granatiranje Zadra, zločini u Škabrnji i Nadinu, razaranje i palež Kijeva i Vrlike nikada nisu ušli u njegovu hašku optužnicu, a izostanak satisfakcije da je osuđen i za zločine u Hrvatskoj uvijek će mučiti stanovnike ovih mjesta koje je danas za RTL obišla Nikolina Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ukupno 86-ero svirepo pobijenih mještana i mještanki Škabrnje i 14-ero u susjednom Nadinu nekadašnji zapovjednik 9. kninskog korpusa, koji je u studenom 1991. tenkovima pregazio to područje, nikada neće odgovarati.

Image
Nije mu bilo lako /

Mladić je ušao u sudnicu, sve je ismijavao. Ali, kad su mu krenuli odbijati žalbu, umalo su mu krenule suze

Image
Nije mu bilo lako /

Mladić je ušao u sudnicu, sve je ismijavao. Ali, kad su mu krenuli odbijati žalbu, umalo su mu krenule suze

"To je bija paka. Meni su ubili od majke oca i majku skupa na avliji. I konja. I to su ih mučki ubili. Kako sam ja vidija doli na patologiji, a ja sam prepoznava žrtve, oni su obodvoje bili vezani sa žicom rukama zada, na potiljak. I ubijeni obadvoje iz blizine", pamti Zoran Ražov iz Škabrnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Miljanić koji je zapovjednik obrane Škabrnje, kaže za RTL:

"Meni je doista žao stanovnika Srebrenice, meni je žao svake ubijene žrtve u Domovinskom ratu i uopće u ratu na teritoriju bivše Jugoslavije, ali da jedan notorni ratni zločinac ne odgovara za stotine ubijenih u Škabrnji, Kijevu, Šibeniku, Zadru, bombardiranju i tako dalje, jednostavno, to mi i danas nije jasno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao potpukovnik JNA Mladić je u Knin došao iz Makedonije u lipnju 1991., preko ljeta je postao general i već u kolovozu razorio i spalio Kijevo i Vrliku.

"Za sobom je ostavljao samo palež i smrt. On je svim sredstvima, znači od topova, aviona, minobacača, po jadnom Kijevu i po Vrlici tukao", kaže Miljković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Slavić iz Kijeva, danas predsjednik Udruge hrvatskih ratnih veterana Kninska bojna, analizira um čovjeka upisanog u najgore ratne zločince ovih prostora:

"Dolaskom u Knin .. iz velikog komunista postao je veliki nacionalist. (Bio je) inače inteligentna osoba i njegove transformacije su nevjerojatne. Dok su kamere uključene, on je bio blago janje. Međutim, kad se isključe kamere, tada je jako nemilosrdan, krvoločan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodao je u pancirki do koljena i strah ga je bilo dolaziti pregovarati na naš teritorij, sjeća se ratni šef obavještajne službe u Zadru koji je u vrijeme kada je tisuće granata padalo po Zadru svakodnevno s Mladićem bio na telefonskoj liniji, a išao je s njim pregovarati i uživo. 

Bivši načelnik obavještajne i kontraobavještajne službe Sektora Zadar Bože Krce opisuje to doba:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bilo nadmudrivanje. Pita sam: 'Di ti je ono ćale poginija?' 'Na Neretvi', kaže. 'Pa, na Neretvi su ginili četnici, nisu partizani.' I onda je on skočio i rekao: 'Pobit ću sve u Splitu, Zadru i Šibeniku od sedam do 70 godina!' Ja sam ustao da idem ća. Da je on rekao da će pobiti sve MUP-ovce i gardiste, ja bi razgovara. Ali, da će pobit od sedam do 70 godina, to može samo ratni zločinac."

Nakon što je u Hrvatskoj ispekao zanat zločinca, Ratko Mladić otišao je u Bosnu i Hercegovinu još svirepiji i tamo počinio i genocid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo