Branitelji iz Poljoprerade ipak će zadržati odličja

27.4.2010.
18:05
VOYO logo

arti-201004270287006Dvadeset radnika došlo je pješice s Britanskog trga u Ured predsjednika s namjerom da mu uruče odličja i priznanja koja su dobili za svoje sudjelovanje u Domovinskome ratu, razočarani zbog višemjesečne neisplate plaća i doprinosa.

Radnici su nakon sastanka odlučili da odličja neće predati već će pričekati još neko vrijeme u nadi da će im pomoći institucije pravne države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi, radnici trebaju brzu i efikasnu zaštitu. Hrvatska je socijalna država i kao takva se mora ponašati", poručio je Josipović nakon sastanka i pozvao sve nadležne institucije da što prije "odrade svoj posao".

Radnici ne traže ništa što im ne pripada, samo žele svoje plaće, zadržati svoja radna mjesta i da im s plate doprinosi, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na te zahtjeve kao i svi drugi ljudi u ovoj zemlji imaju pravo i pozivam nadležna ministarstva, inspekciju, pa i pravosuđe da svoj posao odradi po zakonu, brzo i efikasno", poručio je Josipović.

Radnici su hrvatskog predsjednika, kako je rekao, informirali o "nepravdi koja im se čini kroz dulje razdoblje i o nefunkcioniranju pravne države koja bih trebala zaštititi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slučaj je jedan od onih kakve često viđamo. On je tim žalosniji jer je riječ o hrvatskim braniteljima koji su kad je trebalo na kocku stavili svoj život", rekao je.

Naglasio je da će, iako nema operativnih ovlasti, temeljem ustavne obveze da osigura usklađeno funkcioniranje državnih tijela, od svakog pojedinog državnog tijela tražiti da se obavi "potreban, na zakonu utemeljeni posao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovorili smo se za određene praktične korake koje ćemo poduzeti na tome da one koji jesu nadležni motiviramo da konačno počnu obavljati svoj posao", rekao je Josipović upozorivši da ljudima upravni ili sudski postupci koji traju pet ili deset godina "ne znače ništa".

Predstavnik radnika Zdenko Kornet zahvalio je predsjedniku na tome što ih je primio tako iznenada i kazao da su odustali od uručivanja odličja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pričekat ćemo još jedno razdoblje da se problem riješi, da pravne institucije s kojima smo do sada bili razočarani jer nisu radile svoj dio posla, konačno prorade i odrade što trebaju", rekao je.

Prethodni članci:

arti-201004220065006 arti-201004170175006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo