OGLASIO SE BEROŠ / Bračanka izgubila bebu od 3 mjeseca. Ginekolog objasnio koje su joj tablete dali: 'Nije bila hitan slučaj'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL /Ilustracija

'Informirani smo o događaju te smo u tijeku prikupljanja svih relevantnih informacija od svih uključenih zdravstvenih institucija te ćemo po dobivanju istih u najkraćem periodu odlučiti o proceduri koja uključuje upućivanje zdravstveno-inspekcijskog nadzora u zdravstvene ustanove u kojoj je pacijentici pružena zdravstvena skrb', kaže Beroš

11.1.2023.
14:18
Miranda Cikotic/PIXSELL /Ilustracija
VOYO logo

Gradonačelnica Supetra, Ivana Marković danas je na svom Facebook profilu objavila vijest o strašnom slučaju iz istoimenog grada.

Naime, jedna je trudnica tijekom utorka izgubila bebu, a onda i mrtav plod sama porodila u automobilu na redovnoj trajektnoj liniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žena se u 8 sati javila ginekologu u Supetru radi krvarenja, a zatim je upućena u Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, Ispostava Supetar. Pozvan je gliser kako bi se prebacila u Split, ali prijevoz na kraju nije bio moguć.

Image
stravičan slučaj /

Trudnica iz Supetra rodila mrtvo dijete na trajektu, nije bilo hitnog prijevoza s Brača

Image
stravičan slučaj /

Trudnica iz Supetra rodila mrtvo dijete na trajektu, nije bilo hitnog prijevoza s Brača

"Jednom gliseru nije radio motor, dok na drugom zamjenskom navodno nisu radili brisači te isti nije bio u mogućnosti prevesti pacijenticu u Split", kaže Marković koja ističe kako je potom dignut helikopter, te je pacijentica tek nakon 11:30 prevezena u bolnicu u Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode u Splitu, izv. prof. dr. sc. Marko Dražen Mimica, tvrdi da je s medicinske strane sve odrađeno regularno.

"Prema mojim saznanjima od kolega, riječ je o pacijentici koja je imala trudnoću od tri mjeseca, i plod po dolasku k nama više nije bio živ. Nije bio hitan slučaj. U našoj je dnevnoj bolnici pacijentica obrađena, napravljene su sve uobičajene pretrage, i postupak u takvim slučajevima - tabletama se izaziva pobačaj, a tablete se daju u dva navrata", kaže Mimica za 24 sata pa dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi se dan daju samo pripremne tablete koje ne izazivaju pobačaj, i pacijentice se, ako je sve u redu, puštaju kući. Za dva dana pacijentice opet dolaze u bolnicu, i tad dobivaju tablete za izazivanje pobačaja", objašnjava.

No, u ovom slučaju kod trudnice s Brača, pobačaj se dogodio odmah nakon prve ture tableta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pretpostavljam da se pobačaj nije dogodio zbog tableta, jer one ne izazivaju pobačaj, već je moguće da bi se pobačaj ionako dogodio, to je teoretski moguće. To nisu one tablete koje izazivaju trudove. Kad prima te, druge tablete, pacijentica ostaje u bolnici, kaže predstojnik. Znači, sve je odrađeno regularno, pitamo ga. Potvrđuje da s medicinske strane jest. Dodaje kako je "nezgodna situacija što pacijentica dolazi s Brača"", govori Mimica.

Upravo iz tog razloga, je li trudnica trebala biti zadržana u bolnici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S pacijenticom se to iskomunicira i objasni te se donese zajednička odluka hoće li ići kući ili ne. Očito se nije sve moglo predvidjeti. Rutinski takve pacijentice ne ostavljamo u bolnici, to napravimo samo onda kad očekujemo da bi se nešto moglo događati. Ne znam je li liječnik znao da je žena s Brača, jesu li to iskomunicirali međusobno", kaže ginekolog.

Oglasio se i ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Informirani smo o događaju te smo u tijeku prikupljanja svih relevantnih informacija od svih uključenih zdravstvenih institucija te ćemo po dobivanju istih, u najkraćem periodu odlučiti o proceduri koja uključuje upućivanje zdravstveno-inspekcijskog nadzora u zdravstvene ustanove koje su sudjelovale u pružanju zdravstvene skrbi pacijentici", rekao je Beroš.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo