GENERALNA PREVENCIJA / Božinović o prometnoj na car meetingu: 'Pokrenuto je deset ciljanih akcija vezano za događaje slične kao u Buzinu'

Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Kazao je da je potrebno naći balans između preventivnog i represivnog pristupa, s time da u ovom preventivnom pristupu svi trebaju sudjelovati, posebno roditelji jer su obitelj i vrijednosti koje se kroz obitelj prenose, prije svega na djecu - temelj za kasnije uključivanje u društvo

19.6.2023.
14:31
Davor Puklavec/Pixsell
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govoreći u ponedjeljak o slučaju prometne nesreće tijekom car meetinga u Buzinu istaknuo je da policija radi analize svih takvih događaja te je u posljednje vrijeme pokrenuto deset ciljanih akcija vezano za slične događaje, "kojih ima svugdje u svijetu".

Mladi vozač, 23-godišnji Jan Ehrlich, na parkiralištu je trgovačkog centra Supernova u Buzinu u petak kasno navečer izgubio kontrolu nad Mercedesom te je velikom brzinom udario u drugi automobil i pješake na tzv. car meetu, pri čemu je ozlijeđeno pet osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Božinović na novinarski je upit o tome hoće li se mijenjati zakoni i povećavati kazne za takve vozače rekao da je zapriječena kazna, s obzirom na članak kaznenog zakona, do osam godina zatvora.

"To je dio koji će odraditi policija zajedno s DORH-om, a vidjet ćemo što će biti odluka suda", rekao je ministar koji je sudjelovao na svečanom obilježavanju 70 godina postojanja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
jedini pomorski gradić u bih /

Božinović nakon susreta s Čovićem: 'Ubrzat ćemo prijelaz granice prema Neumu'

Image
jedini pomorski gradić u bih /

Božinović nakon susreta s Čovićem: 'Ubrzat ćemo prijelaz granice prema Neumu'

Dodao je da sve sudske odluke s jedne strane imaju dimenziju da šalju poruku o neprihvatljivosti jedne vrste ponašanja, a to se u praksi zove generalna prevencija.

"Prema tome, činjenica je da policija već od ovog vikenda radi analize svih ovakvih događaja. U posljednje vrijeme je pokrenuto deset takvih ciljanih akcija vezano za slične događaje, kojih ima svugdje u svijetu", istaknuo je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je potrebno naći balans između preventivnog i represivnog pristupa, s time da u ovom preventivnom pristupu svi trebaju sudjelovati, posebno roditelji jer su obitelj i vrijednosti koje se kroz obitelj prenose, prije svega na djecu - temelj za kasnije uključivanje u društvo.

"Tu je i obrazovni sustav i u konačnici policija koja provodi cijeli niz akcija preventivnog i represivnog karaktera kako bi se smanjio broj događaja koji utječu na javni red i sigurnost", naglasio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović: Policija o događajima na Sv. Duhu nije dobila dojavu

Vezano za događaj početkom mjeseca na hitnom prijemu bolnice na Sv. Duh gdje je pacijentica koja je stigla zbog uganuća zgloba preminula od gušenja pecivom, Božinović je rekao da policija o tome nije dobila dojavu te nije imala nikakvu informaciju.

S obzirom na činjenicu da je sve izašlo u medije policija je, kaže, procijenila da je to dovoljan razlog da krene u određene istražne radnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija je krenula putem praćenja onoga što je dosad detektirala kao otvorene izvore i pokrenut će izvide i o njihovim rezultatima izvijestiti ako dođe do nekih podataka koji su interesantni DORH-u", rekao je ministar unutarnjih poslova.

Božinović se, na upit, osvrnuo i na pritisak na vanjsku granicu EU u ovih deset godina istaknuvši da nije stao niti će prestati jer se radi o jednom od najpoželjniji mjesta za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da je Hrvatska kroz EU iskoristila povlačenje sredstava, ojačala i tehnički i u svakom drugom smislu hrvatsku graničnu policiju, ali i druge dijelove sustava te nastavlja tim putem.

Istaknuo je da je pitanje migracija vrlo visoko na dnevnom redu "jer je potpuno jasno da se niti jedna država ne može samostalno nositi s ovom situacijom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na državama članicama je da se dogovore kako ćemo se nositi s ovim izazovom u budućnosti, a ta rješenja moraju odgovoriti i na humanitarnu dimenziju, zaštite ljudskih prava i ranjivih skupina, a s druge strane moramo voditi računa o sigurnosti", dodao je Božinović.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike