CURI SVE VIŠE DETALJA / Božinović reagirao nakon špijunskog skandala i odavanja tajni iz arhiva: 'Policajac je udaljen iz službe'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Policija i USKOK u srijedu su s nalozima za pretragu došli na vrata najmanje četiriju osoba zbog sumnji da su bile umiješane u odavanje službenih podataka, a sada se o svemu oglasio i Božinović

28.7.2022.
15:26
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, nakon sjednice Vlade dao je izjavu o akciji Uskoka i policije koja je započela u srijedu navečer.

Podsjetimo, policija i USKOK u srijedu su s nalozima za pretragu došli na vrata najmanje četiriju osoba zbog sumnji da su bile umiješane u odavanje službenih podataka iz najtajnijih policijskih arhiva te da su namještali natječaje za kupnju posebne obavještajne opreme za policiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRTICA U VRHU MUP-A /

Otkrivaju se detalji velike akcije USKOK-a: Uhićen je i glavni 'admin' MUP-a. Imao je pristup svemu, ali baš svemu

Image
KRTICA U VRHU MUP-A /

Otkrivaju se detalji velike akcije USKOK-a: Uhićen je i glavni 'admin' MUP-a. Imao je pristup svemu, ali baš svemu

Na pitanje je li Damir Ostrman suspendiran, Davor Božinović je rekao: "Ovo je faza u kojoj policija u koordinaciji s Uskokom provodi izvide i dokazne radnje i tu ništa konkretnije ne mogu ni smijem reći. Kad policija skupi informacije, proslijedit će ih Uskoku i obavijestiti javnost. Što se tiče policijskog službenika koji se spominje, tijekom današnjeg dana će biti ili je već udaljen iz službe."

'To pokazuje snagu unutarnjeg praćenja negativnosti u sustavu'

Naglasio je kako je to standardna procedura te da ne bi utjecao na daljnji tijek postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To pokazuje snagu unutarnjeg praćenja negativnosti u sustavu. Naravno da nije nikome drago kad se ovako nešto dogodi, ali ako se dogode, pozitivno je da se otkrivaju, da naš sustav kontrole praćenja funkcionira tako da sustav bude zaštićen od kompromitacije, ali i da se reagira na vrijeme", rekao je te dodao kako sigurnost građana nije upitna.

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

"Nacionalna sigurnost nije ugrožena. Posljednjih pet godina imali smo pet slučajeva otkrivanja službene tajne. Vidjet ćemo što će se sve otkriti, no siguran sam da je sustav postavljen tako da se može detektirati i da se detektira kad bude kompromitiran. To govori da je stabilan i čvrst i da nacionalna sigurnost nije ugrožena. Bila bi da to nitko detektira."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Šaljemo poruku da se sustav nosi s nepravilnostima unutar sebe'

Kojim su informacijama imali pristup, nije mogao odgovoriti, ali otkrio je brine li se što su takvi zaposlenici još uvijek u sustavu.

"Više bi me brinulo da se to događa, a da to službe ne detektiraju, to bi bio naslov za veću brigu. Ovako vijest nije pozitivna, ali šaljemo poruku da se sustav nosi s nepravilnostima unutar sebe. Što se tiče policije, provodi se oko 400 disciplinskih postupaka. To govori da su policijski službenici stalno pod nadzorom. S te strane sam ponosan na učinkovitost sustava. Zagreb je danas u najvećoj međunarodnoj konkurenciji proglašen kao turistički najsigurniji grad. To govori da naš sustav funkcionira. Da bi to bilo tako i dalje, moramo provoditi i pooštravati postupke vezane uz unutarnju kontrolu jer u svakom sustavu najveća vrijednost prije svega su ljudi, a oni su istovremeno i najslabija karika. Rezultate imamo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Davor Božinović

Rekao je i kako postoji dosta aktera koji su dobili rješenje, odnosno pouku o pravnom lijeku.

"Je li netko od njih, kome je to u interesu, ne znam. U tijeku su izvidi, vidjet ćemo što će se pokazati", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljednjih mjeseci vodila se prava protuobavještajna akcija s ciljem otkrivanja moguće "krtice" u Ravnateljstvu policije koja je imala pristup tajnim bazama podataka policije, a za koju su sumnjali da te podatke prosljeđuje zainteresiranim klijentima.

Kako se neslužbeno doznaje, te osobe zasad nisu uhićene već je riječ o izvidima, a detalji bi trebali biti poznati tijekom današnjega dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo