BOZANIĆ O REFORMI ODGOJA I OBRAZOVANJA: / Treba uključiti sve relevantne institucije - obitelj, vrtiće, škole, društvo i Crkvu

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ako odgoj i obrazovanje osposobljuju djecu i mlade za život, a tako bi trebalo biti, u njegovu provedbu treba uključiti sve relevantne institucije: obitelj, vrtiće, škole, društvo, Crkvu, kulturu

19.12.2018.
16:24
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u govoru na tradicionalnom susretu s ravnateljima predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova na području Zagrebačke nadbiskupije kako običaji Došašća i iščekivanja Božića proistječu iz baštinjenoga nasljeđa hrvatskoga kulturnog identiteta.

Naglasio je kako Krist je ušao u ljudsku povijest i ljudima objavio misterij Boga Oca, sjedinio se s čovjekom i na taj način uzvisio ljudsku narav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zadaća je na starijima'

Poručio je kako je u vrijeme raznih reforma djecu i mlade ne smijemo ostaviti napuštene na njihovim putovima. "Zadaća je na starijima, posebno roditeljima, a onda odgojiteljima i učiteljima da ih traže, pratimo, postavljaju pitanja, čuju njihove slutnje i snove, kako bi ih mogli učiti odgovornosti i ljubavi prema drugima.

Ocijenio je i kako svaka reforma traži pojašnjenja i raspravu i dodao kako u toj raspravi treba sudjelovati cijelo društvo. Smatra kako se pitanje odgoja ne može svoditi samo na stjecanje tehničko-tehnoloških vještina već odgoj treba zahvatiti cjelovitost osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KARDINAL BOZANIĆ U BOŽIĆNOJ PORUCI: /

'Čovjek ne živi samo da bi se osposobio za tržište rada'

Image
KARDINAL BOZANIĆ U BOŽIĆNOJ PORUCI: /

'Čovjek ne živi samo da bi se osposobio za tržište rada'

Ako odgoj i obrazovanje osposobljuju djecu i mlade za život, a tako bi trebalo biti, u njegovu provedbu treba uključiti sve relevantne institucije: obitelj, vrtiće, škole, društvo, Crkvu, kulturu, napomenuo je dodavši kako zbog učinkovita djelovanja važno graditi odgojni savez između navedenih institucija.

Istaknuo je i kako kod djece treba razvijati intelektualne, etičke i duhovne vrijednosti, a ne ih samo učiti stjecanju vještina za tržište rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Škola ne može zamijeniti roditelje'

Po kardinalovim riječima u odgoju djece škola ne može zamijeniti roditelje jer je škola samo nadopunjuje roditelje. Najveća je odgovornost na roditeljima koji su pozvani očitovati jasno stajalište te svojim kršćanskim svjedočenjem pomoći institucijama u našem društvu da u roditeljima pronađu oslonac i krajnji razlog pri oblikovanju programa za povjerenu im djecu; programa koji izgrađuju osobe i njihove odnose građene na nesebičnosti i utemeljene na Božjoj ljubavi, poručio je Bozanić.

Smatra kako odgojno-obrazovni programi ne smiju biti u suprotnosti s obiteljskim vrjednotama te da su tradicija i kultura kao sastavnice hrvatskoga identiteta nezaobilazne u odgoju i obrazovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je i na pokušaje da se iz škola izbace tradicionalni hrvatski običaji poput manifestacije Dana kruha, Božića i izradbe jaslica.

Nije dobro, istaknuo je, i što su učitelji izloženi različitim pritiscima te ih je pozvao da unatoč problemima nastave raditi u svom uzvišenom poslanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne želimo jeftinu radnu snagu'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je obraćajući se uzvanicima kako škola treba biti mjesto istinskoga odgoja i obrazovanja te dodao kako trebamo odgojiti ljude koji će nositi razvoj naše domovine, a ne biti jeftina radna snaga. Predložio je da se, zbog crne kuge koja godišnje smanjuje 70 tisuća hrvatskih stanovnika, uvede koncept majke odgojiteljice. "Svjesni težine odgoja cijenimo i poštujemo majčinstvo kao najuzvišeniji poziv", poručio je zagrebački gradonačelnik.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković pozvala je na njegovanje ljubavi prema vlastitom identitetu, što predstavlja njegovanje domoljublja i vlastitih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viša savjetnica Nacionalnoga katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije za predškolski vjerski odgoj Brankica Blažević govorila je o važnosti vjerskoga odgoja od najranijega doba. Podsjetila je kako se vjerski odgoj izvodi u tristotinjak vrtića u Hrvatskoj, istaknuvši kako na zagrebačkom području postoji 12 katoličkih vrtića te još 31 gradski u kojima se providi vjerska poduka djece.

Odnos prema učiteljima koji zabrinjava

Predstavnica Hrvatske udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec izrazila je zabrinutost zbog lošega odnosa prema učiteljima. Zabrinjavajućim je ocijenila situacije u kojima djeca postaju autoriteti u obitelji, premda oni za to nisu zreli niti imaju dovoljno životnoga iskustva. U okolnostima kad postaje nevažan autoritet roditelja moramo se upitati kakva nam je budućnost, poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i kako nije dobro da se djeci u odgojno-obrazovnom procesu kao prioritet stavljaju učenje stranoga jezika i informatike. Hoće li to pomoći u rješavanju problema naše škole, upitala je Hitres.

Predstavnici ravnatelja izmijenili su božićne darove s kardinalom Josipom Bozanićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo