Napokon stižu promjene? / Bošnjaković za RTL: 'Stalno se osjećam prozvanim. Uskoro dižemo kazne i pooštravamo kaznenu politiku'

Ministar Dražen Bošnjaković, gostujući u RTL-u Danas, otkrio ja kada možemo očekivati pooštravanje zakona

19.10.2019.
20:35
VOYO logo

U subotu ujutro svi su bili ujedinjeni u istom. Žele zaustaviti seksualno nasilje nad ženama. Prosvjedi pod nazivom "Pravda za djevojčice" održani su u 15 gradova diljem Hrvatske. 

Povod za prosvjede bio je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za višestruko silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo čak godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako u slučajevima nasilja može pomoći pravosuđe, za RTL je objasnio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

"Sustav ima određene zaštitne mehanizme, bilo kroz mjere opreza, zabrane približavanja, kontaktiranja, osim ako se radi o pravomoćnoj presudi gdje je zlostavljač upućen na izdržavanje kazne zatvora tako da on treba ići izvršiti kaznu zatvora."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatvorski sustav nije smisao represije, nego je smisao od zatvorenika sutra napraviti čovjeka koji može ponovno živjeti u zajednici, dakle resocijaliziratiga", kazao je ministar Bošnjaković.

Današnji zahtjev s prosvjeda bio je da se pokrene stegovni postupak protiv suca koji je osumnjičene za silovanje pustio da se brane sa slobode. Ministar Bošnjaković rekao je kako nije promijenio mišljenje vezano za tu odluku. Kazao je i da je ovo prvi put u povijesti u našem pravosuđu da se izvršna vlast na tako drastičan način uplela u sudsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče slučaja silovane djevojčice kod Zadra, kazao je kako nije vidio spise jer ih nema pravo vidjeti te da ne zna čime je sudac bio motiviran da osumnjičene pusti na slobodu. 

"Ono što je važno jest to da pravosudni sustav ima pravo da se odluka ako je nezakonita, ako nije dobra, može promijeniti pred višim sudom. Nije ovo je prvi put da je neka odluka promijenjena", objasnio je Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je što je narušeno načelo tajnosti, to može nanijeti štetu žrtvi"

Također, rekao je kako ni on, a ni javnost ne znaju sve činjenice o postupku tog slučaja. U javnosti se spekulira kako će cijeli postupak završiti te Bošnjaković ima osjećaj da donosimo odluku, a to ipak treba prepustiti sudu.

"Pogotovo mi je žao što je narušeno načelo tajnosti ovakvih postupaka kad su maloljetnici u cijelom predmetu. Mislim da se to nije smjelo dogoditi, to može nanijeti veliku štetu potencijalnoj žrtvi", pojasnio je ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se i na izmjenama tri zakona: Kaznenom, Zakona o kaznenom procesu te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

"Ključno je da dižemo kazne, pooštravamo kaznenu politiku. Želimo neke stvari ubrzati", rekao je Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakoni će ići na dva čitanja te Bošnjaković pretpostavlja kako će biti doneseni do kraja godine. 

"Protiv nasilja mora se boriti cijelo društvo"

"Sužavamo prekršajni prostor, a sve više otvaramo prostor za kazneni. Puno više onoga što je bio prekršaj danas će biti kazna", rekao je ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protiv nasilja se mora boriti cijelo društvo, sve institucije i to treba rezultirati da nasilja bude što manje", zaključio je. 

Ministar Bošnjaković je rekao i kako se osjeća stalno prozvanim vezano za pravosuđe pa i u slučaju Penavine kritike da se nisu stvorili uvjeti za dvojezičnost zbog nerada institucija. U tom dijelu pravosuđe je kritizirano za neriješavanje ratnih zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se stalno vezano za pravosuđe osjećam prozvanim. Mi smo iznosili brojčane podatke i u ovih godinu dana otkad je bio zadnji prosvjed dosta toga je napravljeno. To su složena djela, na njima treba raditi. Mislim da će budućnost dati još bolje rezultate u toj priči", pojasnio je ministar. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo