BOŠNJAKOVIĆ UVJERAVA DA HDZ IMA VEĆINU: / 'Ona nije nekakva velika, ali se pokazalo u ovih pola godine da funkcionira'

Image

Bošnjaković tvrdi da HDZ ima većinu u Saboru: 'Ona nije nekakva velika, ali se pokazalo u ovih pola godine da ona funkcionira'

1.2.2021.
9:14
VOYO logo

Saborski zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković jutros je u emisiji "Studio 4" HRT-a izjavio da HDZ ima većinu u Hrvatskom saboru i da u to ne treba sumnjati. "Ona nije nekakva velika, ali se pokazalo u ovih pola godine da ona funkcionira", dodao je, nakon što u petak nije bilo kvoruma za glasovanje o tome treba li plaćati ili ne kotizaciju za HGK, a zbog čega nije ni donesen Zakon o obnovi nakon potresa.

Bošnjaković je rekao da Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori i Zakon o obnovi nisu jednake stvari. Smatra da oko potonjeg svi trebaju biti u konsenzusu kako bi ponudili rješenja za izlazak iz te teške situacije, dok se o HGK "doista da razgovarati". "Mislim da ovaj zakon predložen od strane oporbe ne nudi rješenja", rekao je Bošnjaković, dodavši da ipak ne bježe od razgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BAČIĆ O OPORBENOM RUŠENJU KVORUMA U SABORU: /

'Cilj im je bio pokazati javnosti da vladajuća većina nije stabilna'

Image
BAČIĆ O OPORBENOM RUŠENJU KVORUMA U SABORU: /

'Cilj im je bio pokazati javnosti da vladajuća većina nije stabilna'

Prvi put u povijesti

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk rekao je da se u petak dogodilo nešto za što mu se čini da se dogodilo prvi put u povijesti parlamentarizma - nakon što je opozicija stavila točku na raspravu, koja je i održana, predsjednik Sabora točku nije stavio na plan za glasanje.

"O čemu se radilo? Unutar parlamentarne većine dvoje-troje zastupnika je izjavilo da će podržati prijedlog opozicije, i s to dvoje-troje zastupnika prijedlog HDZ-a ne bi dobio većinu. Oni su, da bi spriječili tu političku štetu, odlučili skinuti to s glasanja, a mi smo odlučili inzistirati na tome da ta točka bude na glasanju jer bi se inače moglo dogoditi da se bilo koja točka koja se raspravi unedogled skida s glasanja", rekao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će u četvrtak biti glasanje i da će se oni dogovoriti kako će pristupiti ako točka ponovno ne bude na glasanju. Bošnjaković je rekao da je Zakon o HGK bio u prvom čitanju te da ne bi bio ni izglasan, dok bi Zakon o obnovi bio donesen da su mogli skupiti većinu.

Oporba se dogovarala

Bauk je rekao da nisu napustili dvoranu, već da je predsjednik Sabora rekao da će proglasiti stanku, a oporba se išla dogovarati kako dalje postupiti. No, dodao je, prije nego što su dovršili dogovor, predsjednik Sabora nastavio je sjednicu, utvrdio da nema kvoruma i prekinuo glasanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo cijelo vrijeme bili tamo. Također, što se tiče zakona u prvom čitanju, to je kontraargument - čak i da se on donio, ne bi prouzrokovao nikakvu štetu vladajućoj većini ni Hrvatskoj jer ne bi stupio na snagu", rekao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo