'kao i prije agresije' / Bošnjačke udruge oštro osudile stajališta hrvatske predsjednice o islamskom radikalizmu

Image
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

U pismu hrvatskoj predsjednici udruge navode kako ih pokušaj da se od Bošnjaka, koji su najveća žrtva stradanja na ovim prostorima, naprave teroristi, podsjeća na razdoblje koje je prethodila agresiji na BiH

6.9.2017.
23:01
Edina Zuko/PIXSELL
VOYO logo

Sedam bošnjačkih nevladinih udruga među kojima je i Udruženje Majke Srebrenice u srijedu je zajedničkom izjavom osudilo izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kojima se upozorava na povećanu opasnost od islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini.

U pismu hrvatskoj predsjednici navode kako ih pokušaj da se od Bošnjaka, koji su najveća žrtva stradanja na ovim prostorima, naprave teroristi, ekstremisti i islamska prijetnja Evropi neodoljivo podsjeća na razdoblje koje je prethodilo agresiji na BiH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, 22 godine nakon genocida, tražimo kosti naše djece i muževa. I sami znate da smo vas nekad smatrale i oslovljavale "kraljicom Balkana" i u vama vidjele nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile", stoji u pismu adresiranom na hrvatsku predsjednicu.

Iz bošnjačkih udruga ističu kako se neistinitim izjavama pravi golema šteta BiH i njezinu europskom putu jer se postavlja pitanje što će Europi zemlja za koju se tvrdi da je u njoj deset tisuća potencijalnih terorista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge drže da predsjednica Hrvatske svojom retorikom stvara atmosferu u kojoj će se ponavljati slučajevi napada na Bošnjake i njihova diskriminacija pa je stoga pozivaju da prestane s takvim djelovanjem.

"Pozivamo vas kao majke Srebrenice da prestanete nanositi štetu nama u BiH jer od prvog susjeda i prijateljske zemlje ničim to nismo zaslužili. Nemojte ponovo prizivati zlo kojem smo svi svjedočili 90-tih godina prošlog stoljeća. Sljedeći put prije nego što olako date izjavu sjetite se naše dobrodošlice i poštovanja koje smo vam iskazali u Srebrenici. Unatoč svemu pozivamo vas da nas ponovo posjetite, da zajedno obiđemo BiH i da se sami uvjerite da naša zemlja i naš narod nisu nikome nikakva prijetnja", navodi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo su potpisali predstavnici udruženja Pokret majke enklave Srebrenice i Žepe, Obitelji zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik, Žrtava i svjedoka genocida Sarajevo, Demobiliziranih boraca sudionika Marša smrti - srpanj 95 Podrinje - Ilidža, Obitelji i prijatelja nestalih Bošnjaka "Naše sjećanje" Bratunac, Udruženje žena Podrinje - Ilidža i Udruženja građana Srebreničke majke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo