TRAŽE OSTAVKU BERNARDIĆA / Borzan: Ako odgovoran za ovu situaciju u SDP-u sam ne povuče potez, onda postoje i druge metode

Borzan kaže da je situacija u stranci neizdrživa i neodrživa

7.9.2018.
18:40
VOYO logo

U Kamanju, mjestu u sjeverozapadnom dijelu Karlovačke županije okupili su se pobunjeni članovi SDP-a. Njih 81 trebalo bi izbrusiti taktiku nakon što je Statutarna komisija potvrdila srpanjsku odluku Glavnog odbora o suspenziji četvorice članova Predsjedništva SDP-a i tako poslati poruku jedinstva u zahtjevu da Davor Bernardić odstupi s čela stranke. 

Adrian De Vrgna razgovarao je s članicom Predsjedništva i eurozastupnicom Biljanom Borzan koja je otkrila koji su sljedeći potezi te što traže od šefa stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas se ovdje okupio veliki broj SDP-ovaca koji imaju veliki utjecaj u svojim okolinama i svJesni su dokle je stranka došla. Naravno da ne postoji način da nekoga natjeraš da nešto naprai mimo svoje volje. Međutim, kada postoji kritična masa članova i simpatizera koji u anketama pokazuju da im nikako ne odgovara ono što se događa u stranci, onda bi odgovorne osobe, a predsjednik je uvijek najdogovorniji, trebao imati osjećaj za stvarnost i sam se povući potez", kazala je Borzan.

No što ako Bernardić nema taj osjećaj za stvarnost, na koji ga onda način smijeniti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje određene statutarne mogućnosti. Ključan je Glavni odbor. Na zadnjem sastanku za suspenziju četiri člana Predsjedništva bila je na knap većina članova odbora, no rekla bih da se situacija sada još više razvila u smjeru da taj osjećaj odgovornosti svakog člana, a osobito kada je to član Glavnog odbora, povećava i da će se u budućnosti pokazati da SDP ne može više ovako dalje, da je situacija neizdrživa i neodrživa".

Je li točno da bi se Predsjedništvo sastalo mimo Bernardića i onda na neformalni sastanak pozvalo njega, suočili ga s tim argumentima, i ukoliko ne odstupi uz pomoć Glavnog odbora iskazalo mu nepovjerenje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedna od mogućnosti. Uvijek je najsretnije rješenje da onaj tko je odgovoran za neku situaciju sam povuče poteze, no ako ne, onda postoje druge metode".

Ima li Bernardić neki rok dokada to treba napraviti, tražite izbore najkasnije do kraja godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To smo tražili još prije nekoliko mjeseci, ja sam potpisala to pismo. Mislim da su potezi koji vraćaju SDP u onu situaciju u kojoj smo bili prije, a to je da smo stranka kojoj se ljudi vjeruju i javlja kada im je najteže, trebalo napraviti još jučer. Što prije, ne možemo više čekati, kako zbog naše stranke, a prvenstveno Hrvatske".

Hoćete li moći vratiti povjerenje birača?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Politička zbivanja u Hrvatskoj i Europi su vrlo dinamična. Kako smo se dinamično uspjeli dovesti do 17 posto, ja sam sigurna da se možemo dinamično dići i na 30 i nešto što smo nekad imali".

Koga vidite na čelu stranke, sebe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da u ovom trenutku nije dobro licitirati s imenima jer tkogod da se istakne, ta osoba bi nepravedno izgorjela u vatri. Dok god nismo u procesu unutarstranačkih izbora, mislim da ne trebamo izlaziti s imenima. Ja sa svojim, tako ni sa bilo čijim tuđim", zaključila je Borzan.

Hajdaš Dončić: Uz promjenu vodstva SDP opet može postati hrvatska avangardna stranka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siniša Hajdaš Dončić novinarima je nakon sastanka zatvorenog za javnost izrazio zadovoljstvo što su se potpisnicima zahtjeva za odlazak Davora Bernardića pridružili mnogi načelnici i gradonačelnici i župani iz SDP-a. Istaknuo je kako vjeruje da uz promjenu vodstva SDP opet može postati hrvatska avangardna stranka te da će se mijenjanjem SDP-a mijenjati i hrvatsko društvo.

Pozvao je sve članove, Glavni odbor, Predsjedništvo i sva druga stranačka tijela, da učine SDP boljim i "jedinom pravom oporbom u Hrvatskoj", ističući da je njihova "moralna obveza da ubrzo shvate da su SDP-u zaista brzo potrebni izbori". Vjeruje da će skup na kojem je bilo osamdesetak ljudi, među kojima je polovica gradonačelnika i načelnika SDP-a, pokazati svima, pa i Davoru Bernardiću, da postoji kritična masa za njegov "trenutni" odlazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bauk: Kolege su me pozvale i rado sam se odazvao 

Arsen Bauk, kojeg se smatralo podupirateljem vodstva stranke, na novinarsko pitanje je li njegov dolazak na skup "poruka Bernardiću da više nema njegovu potporu", odgovorio je kako se "nikada nije izjašnjavao kroz dolaske i nedolaske" te da će biti na stranačkim sastancima prilike da se iznesu stajališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje bi li sutra otišao na neki sastanak na koji bi ga pozvao Davor Bernardić, Bauk je odgovorio da je Bernardić predsjednik stranke, a zadatak je članova da "prisustvuju skupovima ako mogu".

"Mene su kolege pozvale ovamo i rado sam se odazvao", dodao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo