misli da je bolji izbor od brkića / Borković otkrio zašto je prihvatio kandidaturu za ministra: 'U ovu krizu nismo smjeli biti dovedeni'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nestranački kandidat za ministra branitelja Branko Borković je u intervjuu za N1 progovorio o svojoj kandidaturi, situaciji u Vladi, ali i odnosu prema NDH te pozdravu 'Za dom spremni'

9.3.2016.
11:04
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Kandidat za ministra branitelja Branko Borković je u intervjuu za N1 otkrio zašto je prihvatio poziv branitelja da bude njihov kandidat za ministra, što misli u prosvjedu u Savskoj, zašto je bolji od Milijana Brkića, ali i kakav je njegov odnos prema NDH.

Image
prijedlog branitelja za novog ministra /

Borković priznao da nema savršenu biografiju: 'To ima samo Isus Krist'

Image
prijedlog branitelja za novog ministra /

Borković priznao da nema savršenu biografiju: 'To ima samo Isus Krist'

Borković je rekao kako je razlog njegova prihvaćanja taj što ne želi da branitelji budu teret državi, što trenutno jesu zbog lošeg kadroviranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi misle da je to funkcija koju neki žele kao bombon, ali ovo je danas teret svih nas. Ovo je kriza u koju nismo smjeli biti dovedeni. Tu smo zbog lošeg kadroviranja jednog dijela HDZ-a. Tu govorimo o prvom kandidatu", rekao je Borković.

Mladi Jastreb smatra kako je prosvjed branitelja u Savskoj posljedica nefunkcioniranja vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo vladu koja svakih 6 mjeseci mijena zakone. Nemamo stabilan politički sustav. Zato nema političke komunikacije. Imamo premijera koji šalje zakone u Sabor i zastupnici dižu ruke, a nisu aktivni arbitri, nego poslušnici", rekao je Borković.

Nestranački kandidat za ministra branitelja smatra kako on može pomoći Vladi da pomiri podjele među braniteljima i u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borković je objasnio i zašto misli da je bolji kandidat za ministra branitelja od Milijana Brkića.

"Ne nastupam s pozicije ni jedne stranke, a mana mi je ta što nemam iza sebe stranku koja je dobila izbore", rekao je Borković i dodao kako njegova kandidaura nije dogovorena, već je ona revolt kojim žele nametnuti standarde da se s braniteljima ne može raditi što hoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o velikom broju branitelja Borković je rekao da su problemi nastali krajem 90-ih izdavanjem potvrda MUP-a i MORH-a kada je došlo do inflacije branitelja.

Rekao je i kako bi podigao zahtjev za ratnom odštetom Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borković je iznio i svoj stav o NDH te progovorio o  inicijativi za uvođenje  pozdrava 'Za dom spremni' kao službenog pozdrava u OSRH.

"Kad govorimo o NDH onda možemo govoriti o Hrvatskoj, a ako govorimo o režimu onda govorimo o režimu i o zločinima koje moramo osuditi. Kad govorite o pozdravu 'Za dom spremni' imate na mom Facebooku napisano o tome. Ja nisam bio pokretač inicijative. To je napravljeno kao revolt na ono što se dogodilo u Kninu gdje svi upiru prstom na prošlost. Jel' to znači da bi mene trebalo diskreditirati jer dolazim iz obitelji kojoj su bili hrvatski vojnici? To znači da samo imaju pravo oni koji su bili partizani. Neki ti partizani prihvate nas koji smo bili iz obitelji koje su bile hrvatski vojnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja sam to pitanje otvorio kao temu jer sam revoltiran tim odnosima. Mi kao građani moramo o tome razgovarati i to ne smije biti temelj novih osuda, nepravdi. Jasenovac je bio i Vukovar je bio. Nedopustivo je da se zaboravlja i za Ovčaru i za sve civile i vojnike koji su tamo ubijeni. Zločin je zločin i svaki treba osuditi i on ne zastarjeva. Poruka je da budemo jednistveni i da upalimo svjetlo na kraju tunela i počnemo graditi Hrvatsku po mjeri čovjeka", rekao je Borković.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo