Špremu bi koštanu srž trebao donirati mlađi brat

Multipli mijelom najtežeg oblika kod predsjednika Sabora vratio se brzo i agresivno.

24.8.2012.
10:56
VOYO logo

"Naš je cilj izlječenje Borisa Šprema i zato sve ovo radimo, uključujući liječenje u SAD-u. Uvjereni smo da se agresivnom i modernom terapijom može postići dobar rezultat. Američkim smo kolegama poslali svu dokumentaciju, a kada se oni s njom upoznaju i obave dodatne pretrage, donijet će se i konačna odluka o nastavku Špremova liječenja", prokomentirao je prof. dr. Damir Nemet iz Zavoda za hematologiju KBC-a http://danas.net.hr/specijal/zagreb koji je prije gotovo dvije godine predsjedniku Sabora postavio dijagnozu multiplog mijeloma.

Borisu Špremu troškove dijagnostike u SAD-u odobrio je HZZO, dok će predsjednik Sabora sam snositi troškove liječenja zloćudne bolesti i boravka u bolnici. A zašto inozemstvo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zna se gdje će biti transplantacija

"Liječenjem multiplog mijeloma kod Šprema uspjeli smo stabilizirati bolest, ali ne dovoljno da bi se mogla učiniti alogena transplantacija koštane srži iako je Špremov mlađi brat podudarni donor. Stoga je prije deset dana liječnički konzilij odlučio da se njegovo liječenje nastavi u Houstonu", pojasnio je za Jutarnji list Špremov hematolog dodajući kako će kroz dva do tri tjedna znati detalje te dogovoriti hoće li se transplantacija odviti u Zagrebu ili Sjedinjenim Državama.

"Naš je plan bio da se ide na vrlo agresivnu terapiju ako želimo da se pacijent izliječi transplantacijom koštane srži podudarnog donora. Zbog toga smo odmah na početku liječenja napravili tipizaciju tkiva, prvo kod obitelji, i srećom najpodudarniji je Špremov mlađi brat koji bi trebao biti donor", kazao je liječnik dodajući kako su pregledi početkom kolovoza pokazali da su liječenjem postigli ograničeni rezultat nedovoljan za transplantaciju. Ujedno navodi kako je za uspjeh transplantacije najvažnije stanje pacijenta prije zahvata, odnosno da je remisija dovoljno dobra da jamči uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo