'BORGOVI' SU SE POLAKOMILI, NISU CILJALI SAMO NA AGROKOR: Ramljak je Dalić predlagao i plan za otkup Ine i prodaju HEP-a

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Iako se Dalić dosad smatrala začetnicom ideje o prodaji dijela HEP-a kako bi se otkupila Ina,

15.5.2018.
10:11
Patrik Macek / PIXSELL
VOYO logo

Jučerašnja neopoziva ostavka potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog 'afere mailovi' po svemu sudeći neće tako brzo smiriti buru izazvanu spomenutom aferom i razotkrivanjem neformalne 'grupe Borg'.

Image
DALIĆ JE PODNIJELA OSTAVKU: /

Plenković je prihvatio; gotovo je, najmoćnija žena Vlade odlazi zbog afere Hotmail!

Image
DALIĆ JE PODNIJELA OSTAVKU: /

Plenković je prihvatio; gotovo je, najmoćnija žena Vlade odlazi zbog afere Hotmail!

Nije Dalić nego Ramljak smislio plan za Inu i HEP

Nacional piše da je dio 'grupe Borg' sudjelovao i u pripremi plana za otkup Ine te prodaju dionica HEP-a. Nacional taj zaključak izvodi iz uvida u mailove te razgovora sa sudionicima koji su potvrdili da je Ante Ramljak, donedavno bliski suradnik Martine Dalić i bivši izvanredni povjerenik u Agrokoru, bio tvorac ideje da se prodajom 25 posto HEP-a skupi novac za otkup Ine koja je plasirana na početku mandata Plenkovićeve vlade, a prije nego što je došlo do 'slučaja Agrokor'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Model koji je predložio Ramljak navodno je propao zbog protivljenja unutar HDZ-a te tadašnjeg HDZ-ovog koalicijskog partnera Mosta.

Neformalni savjetnici su, prema pisanju Nacionala, djelovali mimo službenog savjeta koji je oformila Vlada i koji se bavio modelima otkupa. Iako se Dalić dosad smatrala idejnim začetnikom plana o prodaji dijela HEP-a kako bi se od mađarskog MOL-a otkupila Ina, ispada da je iza te ideje ipak bio Ramljak, ali i još jedan član neformalne 'grupe Borg' - Branimir Bricelj iz Altera Corporate Financea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog 'borgovskog' plana pukla veza HDZ-a i Mosta

Prema tvrdnjama Nacionalovog sugovornika iz Vlade, Ramljaka je formalno angažirala tvrtka Morgan Stanley koja je i za prethodnu Vladu radila procjenu IPO-a HEP-a, no Ramljak je održao prezentacije tog modela nadležnim Vladinim tijelima. Također, navodi se da je Ramljak imao povjerljive informacije o Ini.

Pozivajući se na Nacional, 24 sata pišu da su u grupi za Inu, baš kao i za Agrokor, bili i članovi Mosta, inače ljudi iz Zadruge za etično financiranje. Prema Nacionalu, ondašnji je sukob HDZ-a i Mosta izbio upravo zbog modela otkupa. Tada je Most odbijao prodaju HEP-a predlažući drugačiji model za Inu, što je razljutilo HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, 24 sata pišu da je Vlada za savjetnike za Inu prošloga mjeseca ponovno izabrala Morgan Stanley u konzorciju s Intesom Sanpaolo i PBZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo