eskaliralo na ffzg-u / Boras: 'Situacija je ozbiljna, moramo uzeti malo vremena da vidimo kako ćemo se postaviti'

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

'Situacija na Filozofskom fakultetu je ozbiljna. Svi elementi sustava moraju funkcionirati legalno. Moramo uzeti malo vremena', komentirao je rektor Boras današnja događanja na FFZG-u

22.9.2016.
13:15
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je prvotno dekan Filozofskog fakulteta onemogućio studentima i profesorima kretanje po fakultetu, a nakon toga je i prekinuta sjednica Vijeća fakulteta, cijelu situaciju je konačno komentirao i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Image
dekan blokirao faks /

Profesori napustili sjednicu Vijeća, pao kvorum: 'Stid nas je što je na čelu FFZG-a Previšić'

Image
dekan blokirao faks /

Profesori napustili sjednicu Vijeća, pao kvorum: 'Stid nas je što je na čelu FFZG-a Previšić'

"Situacija na Filozofskom fakultetu je ozbiljna. Svi elementi sustava moraju funkcionirati legalno. Moramo uzeti malo vremena i razmotriti kako se postaviti u novonastaloj situaciji", kazao je Boras za N1, od kojeg studenti i profesori FFZG-a također traže ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, na sinoćnjem plenumu studenti su zatražili da dekan Previšić podnese ostavku do 3. listopada ili da ga rektor Damir Boras smijeni. Ukoliko se to ne dogodi, najavili su blokadu nastave. 

Smjena dekana Previšića bila je i jedna od točaka na sjednici Fakultetskoga vijeća 14. srpnja, no dekan nije dopustio glasovanje o njoj te je s troje prodekana napustio tu sjednicu. Premda je većina članova Vijeća ostala na sjednici, o toj se točki nije moglo glasovati jer dekan nije ovlastio osobu koja bi vodila točku o njegovu razrješenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razrješenje dekana Previšića zatražio je krajem travnja plenum FF-a zbog nezadovoljstva većine profesora i studenata ugovorom toga fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom jer ga mnogi smatraju štetnim za FF te da bi njime studenti FF-a došli u neravnopravan položaj u odnosu na studente KBF-a.

Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna poništio je izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću koji su održani 25. i 26. ožujka 2015. godine jer postupak izbora 'nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom FF-a'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo