BOLNICA U ČAKOVCU KRCATA / 'Manje ih je nego lani, ali kliničke slike su teže. Gotovo svi su kandidati za respirator, a sve je više oboljele djece'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

'Sada su kliničke slike puno teže nego lani i većina pacijenata zahtijeva jedan oblik respiratorne potpore', kaže ravnatelj Županijske bolnice Čakovec

4.11.2021.
21:28
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Prošle godine u ovo vrijeme epidemiološka situacija posebno je bila teška na sjeveru Hrvatske, u Međimurju, a za prijam pacijenata oboljelih od covida-19 tada se koristio i hotel. I sada je situacija loša. Kapaciteti u Županijskoj bolnici u Čakovcu su popunjeni, a posebno zabrinjava klinička slika pacijenata jer su gotovo svi kandidati za respirator, piše Dnevnik.hr.

Na pitanje o dramatičnoj situaciji s petomjesečnom bebom pozitivnom na covid, ravnatelj čakovečke bolnice Igor Šegović kazao je za Dnevnik Nove TV da tako težak slučaj još nisu imali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UVODE SE NOVE COVID-MJERE /

Neće biti zatvaranja, ali... 'Moramo promijeniti ponašanje da zaustavimo širenje virusa'

Image
UVODE SE NOVE COVID-MJERE /

Neće biti zatvaranja, ali... 'Moramo promijeniti ponašanje da zaustavimo širenje virusa'

Brzom intervencijom dojenče vraćeno u život

"Covid-pozitivno žensko dojenče u dobi od nekoliko mjeseci s upalom pluća i kašljem kojemu se stanje u roku od sat-dva toliko pogoršalo da je bilo takvo da smo mislili da može umrijeti", kazao je Šegović.

No, brzom rerakcijom liječnika i medicinskih sestara dijete je vraćeno u život i sada je u dobrom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije samo to. Imamo dijete staro pet i pol tjedana s povišenom temperaturom i lošim nalazima. Sve je više bolesne djece i to je ono što zabrinjava", kazao je Šegović.

Od 50 covid-pacijenata 36 necijepljenih

U bolnici u Čakovcu trenutno je pedesetak covid-pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakodnevno nam se odjeli pune, a od ovih 50 pacijenata - 36 ih nije cijepljeno. Za većinu se može naći razlog zašto cjepivo nije odradilo. Ili dobivaju lijekove koji smanjuju imunosni sustav i smanjuju odgovor na cjepivo", kazao je.

Šegović kaže da su popunjeni i svi respiratori u čakovečkoj bolnici, ali da je i sve više pacijenata koji zahtijevaju tzv. neinvazivnu ventilaciju, a u svakom trenutku mogli bi imati potrebu za respiratorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Većina pacijenata treba respiratornu potporu'

"Pri kraju smo s uređajima, nabavljamo nove. Moram pohvaliti Županiju i Ministarstvo i druge bolnice koji su na moju molbu poslali aparate koje ne koriste. Isto tako, stojimo na raspolaganju, ako ćemo imati koji aparat viška, ustupit ćemo ga", kazao je Šegović za Novu TV.

Dodao je kako unaprijed moraju predvidjeti situaciju da imaju jedan respirator za dva pacijenta pa da moraju odlučivati kojeg će priključiti. Lani su, kaže ravnatelj čakovečke bolnice, imali više pacijenata, ali s blažim kliničkim slikama nego sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada su kliničke slike puno teže i većina pacijenata zahtijeva jedan oblik respiratorne potpore", kazao je Šegović.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo