Boljkovčev dom pretražili maskirani specijalci!

2.11.2011.
9:56
VOYO logo

Cijeli je slučaj komentirao i njegov odvjetnik Ante Nobilo te je kazao kako njegov klijent nije bio zapovjednik toj jedinici te da nije imao zapovjednu moć.

'Počela bitka za HDZ!'

Njegovo je uhićenje nazvao sramotnim te smatra kako ono nema veze s predizbornom kampanjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu se radi o bitci za HDZ. Ona je sada počela", dodao je Nobilo.

Nakon uhićenja Josip Boljkovac je prebačen na Županijski sud u Zagrebu, jer je njegov slučaj 24. listopada karlovački Županijski sud prepustio zagrebačkom sudu kao mjesno nadležnom. Naime, prema novom Zakonu o kaznenom postupku ovlasti za istraživanje ratnih zločina imaju samo sudovi u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nobilo je potvrdio da u Vukovoj Gorici pokraj Karlovca prisustvovao pretrazi kuće Josipa Boljkovca.

Podsjetimo, istraga protiv Josipa Boljkovca, Josipa Manolića i Rade Bulata traje već godinama. Protiv nekih od njih, primjerice Bulata, i prije su neke udruge podizale kaznene prijave za ratni zločin, ali do danas se nije dogodilo ništa konkretno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik zloglasne Ozne

Policija je, međutim, svih ovih godina obavila mnoštvo obavijesnih razgovora, prikupila dokumentaciju, analizirala, proučavani su rezultati iskapanja pojedinih masovnih grobnica, primjerice u šumi Lug kraj Bjelovara i Jazovke na Žumberku, analizirani su forenzički nalazi... Dokazni materijal takav je da se Manolića, Boljkovca i Bulata tereti za niz masovnih i pojedinačnih ubojstava u kojima su navodno i oni osobno sudjelovali, odnosno da su odgovorni i osobno i zapovjedno za niz ratnih zločina koje su počinile partizanske postrojbe te pripadnici zloglasne komunističke tajne policije Ozne u kojoj su potkraj rata i nakon njega Manolić i Boljkovac bili zapovjednici, prvi u Bjelovaru, a drugi u Karlovcu. Bulat je bio jedan od glavnih partizanskih zapovjednika u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. MUP je priopćio da su policijski službenici Ravnateljstva policije u koordinaciji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Karlovcu i Zagrebu dovršili kriminalističko istraživanje koje je započeto 1998. godine provedbom istražne radnje ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz Drugog svjetskog rata iz pronađenih zajedničkih grobnica na širem području grada Karlovca, a završeno njihovom identifikacijom.

"Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je osnovana sumnja da je 91-godišnjak počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, opisan u članku 120. st. 1. OKZRH (Osnovnog kaznenog zakona Republike Hrvatske), jer je kršeći pravila međunarodnog prava u svibnju 1945. godine na području Duge Rese naredio ubijanje civilnog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osumnjičeni je kao šef Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac, zapovjedio da se bez stvarnog razloga uhiti i pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima, u zatvor Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac u Dugoj Resi, dovede veći broj civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta. Po njegovoj zapovjedi, pripadnici podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a, hicima iz vatrenog oružja na lokaciji Vidanka-Curak, usmrtili su sedam osoba čiji identitet je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđen i još 14 drugih za sada nepoznatih osoba", stoji u priopćenju.

Tijekom istrage Josip Boljkovac dobio je podršku bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je to školski primjer pripreme jednog političkog suđenja. Napada se antifašiste, pripadnike NBO-a koji su bili među osnivačima HDZ-a. Njihovim uklanjanjem želi se skrenuti stranku u nekom drugom smjeru. Ne znam za poslijeratne zločine koji su bili počinjeni izvan suda koji je radio po tadašnjim standardima.

Cilj je ovakvih pokušaja očito izvršiti reviziju Drugog svjetskog rata, no, fašizam je u svojoj ideji bio zločin a komunizam idealno društvo", izjavio je Mesić krajem kolovoza kada je Boljkovca posjetio u njegovoj kući u Vukovoj Gorici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boljkovac je tada rekao da nikoga nije ubio.

"Ako je ovo pravna država koja funkcionira, nikada protiv mene neće biti podignuta optužnica ni za kakve zločine jer nikoga nisam ubio. Karamarko me može samo pohvaliti i proglasiti junakom jer sam na početku Domovinskog rata spriječio ustanak u Gorskom kotaru", rekao je Boljkovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo