TRAGIČNA STATISTIKA / Bolest od koje svaka tri dana u Hrvatskoj umre jedna žena, a može se spriječiti cijepljenjem

Rak vrata maternice - jedini je rak koji se može prevenirati cijepljenjem

27.1.2019.
8:00
VOYO logo

Rak vrata maternice - jedini je rak koji se može prevenirati cijepljenjem. Iako je izlječiv ako se otkrije na vrijeme, svaki dan u Hrvatskoj od njega oboli po jedna žena, a svaki treći dan - jedna umire. 

Tu crnu brojku slijedi i ona od samo 12 posto adolescenata čiji roditelji pristaju na cijepljenje  protiv HPV-a, inače glavnog uzročnika te vrste raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osmijehom protiv bilo kakve teške dijagnoze. Gospođa Ankica Bešter na preglede ide redovito, no posljedni nalaz pokazao je anomalije koje mogu voditi raku vrata maternice. Ipak, došla je na vrijeme. Samo jedan posjet ginekologu može spasiti život.

"Prvi šok uvijek je kad je PAPA test bio lošiji. Nije bio uredan. To je crvena lampica da treba odmah reagirati na vrijeme. Sad se osjećam dosta pozitivno jer mislim da se to može riješiti", kazala je Bešter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tiha bolest 

Naziva ga se i tihom bolešću jer simptoma nema. No može  se spriječiti redovitim pregledima, odnosno PAPA testom jednom na godinu. Rizični čimbenici su rani spolni odnos, veći broj seksualnih partnera, ali i pušenje i stres.

"Svakoj ženi koja dođe to te faze da ima malignu bolest, ako ju pitate, možete joj naći da je imala jedan period života da je bila u stresu, i to kroničnom stresu, ne onako da ju je autom trubom preplašio. Nego kronični stres", kaže Dražen Butorac, organizator Simpozija o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolest se može spriječiti i jednostavnim cijepljenjem protiv HPV-a, njegova glavnog uzročnika, i to u ranijoj dobi. 

"Cijepimo učenike i učenice 8. razreda osnovne škole i dana nam je idealna mogućnost da od 1.1.2019. možemo ponuditi cjepivo srednjoškolcima od 1. do 4. razreda", kaže Neda Ferenčić Vrban, spec. školske medicine i tajnica Hrvatske lige protiv raka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HPV-om se može zaraziti već pri prvom spolnom odnosu

Jer HPV-om se može zaraziti već pri prvom spolnom odnosu. No, većina roditelja misli da se to njihove djece ne tiče. "Pokazalo se da 50 posto anketiranih roditelja nije znalo da rak vrata maternice uzrokuje humani papiloma virus", kaže Ferenčić Vrban. 

S tom spolnom bolešću u životu se sretnu gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene, no stvar je organizma kako će se on s njime nositi. No HPV ne uzrokuje samo rak vrata maternice i ne samo kod žena - s njim je povezano s još pet vrsta karcinoma. Ako se otkrije na vrijeme, liječenje može biti uspješnije nego kod, primjerice, gripe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo