Bogaćenje na pobačajima godinama je javna tajna

Već je godinama javna tajna da neki ginekolozi jako dobro žive od obavljenih pobačaja.

20.10.2010.
13:16
VOYO logo

U utorak privedeni liječnici u akciji Ordinacija, podsjećamo, novac za obavljen pobačaj uzimali su sebi, a u bolničku su dokumentaciju upisivali kako je riječ o prekidu trudnoće iz medicinskih razloga, pa bi tu zdravstvenu uslugu bolnica potom naplatila od HZZO-a.

Osim što je posrijedi nelegalno bogaćenje i korupcija, privedeni ginekolozi pridonijeli su i lažnoj slici o broju legalno induciranih pobačaja u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službena statistika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo evidentirala je za prošlu godinu 10.417 pobačaja među kojima je na zahtjev žene, dakle legalno induciranih, bilo 4.450. Spontanih je bilo 1.442, a prekida trudnoće iz medicinskih razloga čak 4.525. Nakon drastična pada broja žena koje se odlučuju na prekid trudnoće, kada je od 1990. do negdje 2000. godine broj pobačaja sa 38.000 pao na 13.800 (legalno induciranih 7.534), i u posljednjih devet godina, sve je manje prekida trudnoće. Tako se u posljednjih pet godina broj abortusa na zahtjev žene ustalio na oko četiri i pol tisuće.

Zanimljivo je i to da Hrvatska u odnosu prema Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Sloveniji ima najmanji broj legalnih prekida trudnoće na 1.000 novorođenih. Čini se da je istina ipak bitno drugačija, upravo zbog pobačaja koje neki doktori ne obavljaju zbog prigovora savjesti, a onda ih za vrijeme dežurstva ili privatno obavljaju za novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Darko Milinović privođenje liječnika komentirao je kako je i ova akcija, s kojom je, kaže, bio upoznat, dokaz o nultoj stopi tolerancije korupcije u svim dijelovima društva, piše Večernji list.

Prethodni članci:

arti-201010190605006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo