'B.net je odustao od moje ovrhe. Zanima vas kako?'

B.net je odustao od ovrhe nad svojim korisnikom Darkom Šturlanom. Da, postoje i takve priče! Može li se ponešto naučiti iz njegovog slučaja i kako mu je to uopće uspjelo?

7.2.2012.
11:24
VOYO logo

Korisnik B.neta Darko Šturlan ostao je dužan toj tvrtki 121 kunu, a taj iznos narastao je čak deset puta – na 1.255 kuna.

Da ima neplaćen račun iz srpnja 2010. godine, za koji je bio uvjeren da je podmiren, doznao je od tvrtke koja se bavi "utjerivanjem duga" za ovršitelje. Nakon što su mu zaprijetili, Šturlan je zatražio podatke o računu kako bi mogao podmiriti dug. Oni su mu ga i ustupili, ali tad kreće zavrzlama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Među podacima za uplatu (nešto uvećan iznos računa za svakojake troškove) stajao je poziv na broj s kojim se račun ne može platiti. Nakon par pokušaja plaćanja internetskim bankarstvom, kontaktirao sam spomenutu tvrtku te im mailom poslao screenshot neuspjele transakcije s napomenom da poziv na broj nije ispravan. Oni su se pravili 'blesavi' i tu je stvar otišla nekako u zaborav s naše strane", naveo je.

Ona je uložila žalbu na previsoke troškove odvjetnika koji su navedeni u rješenju za ovrhu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad ti se učini da 'ne žele' tvoje pare

No, nedugo nakon toga nazivaju ga iz jednog odvjetničkog društva (podaci i dokumenti poznati redakciji), a sugovornica se odbija predstaviti čak i nakon nekoliko pitanja o njenom imenu. Zbog toga traži razgovor s njenim prvim nadređenim, ona mu govori da je ne zanima je li račun plaćen na vrijeme, još 2010. godine, kao ni priča o pokušaju plaćanja računa i neispravnom pozivu na broj. Obavještava ga da je dug uvelike premašio tisuću kuna.

"Kontaktirao sam odvjetnicu koja je rekla da platimo samo glavnicu računa, dakle 121 kunu, s modelom 01 i OIB-om na mjestu poziva na broj. Ona je uložila žalbu na previsoke troškove odvjetnika koji su navedeni u rješenju za ovrhu", navodi on. Ipak, protiv njega je podnesena tužba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek prije tjedan dana stigla mu je obavijest da je tužitelj odustao od tužbe te da u roku od 15 dana ima pravo na nadoknadu troškova, dakle nekoliko stotina kuna za troškove odvjetnika.

Odvjetnici ne komuniciraju sa svojim klijentima

Kako se izvukao? Što se ovrhe tiče, odvjetnica koja ga je zastupala navodi da je ključni razlog zbog kojeg je B.net odustao od potraživanja činjenica da je ovrha pokrenuta nakon što je račun plaćen, pa se podrazumijeva da tu otpadaju i drugi troškovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je u tome što ovrhovoditelji često ne obavještavaju svoje odvjetničke urede da su se naplatili. Mi smo zatražili da se cijeli ovaj trošak smatra neosnovanim jer je on nastao bespotrebno. No, da to nije bilo tako, konačna razlika u troškovima koje su oni tražili i onih koje smo mi izračunali bila bi oko 180 kuna. Da je račun zaista ostao nepodmiren, kamate bi povećale troškove ovrhe za dodatnih nekoliko stotina kuna", kazala nam je. Kako su uspjeli smanjiti troškove ovrhe navedene u rješenju odvjetničkog društva?

Ako su vam troškovi ovrhe čudni, lako ih provjerite

Česta je greška mišljenje da vi ne morate platiti račun, ako vam u tekućem mjesecu nije stigao. Morate, inače se nećete moći zaštititi ni od opomene, ni od ovrhe. Treba tražiti račun, ako vam ne stigne, a koristili ste uslugu."Osporavali smo troškove ovrhe iz dva razloga. Prvi je taj što trošak opomene nije ničim dokazan, javnom bilježniku ovrhovoditelj nije dostavio račun za opomenu niti smo dobili dokaz da taj trošak postoji. Drugi je razlog bio iznos troška opomene. Imate tipiziranu opomenu, za koju smo tvrdili da je primijenjena u ovom slučaju, dakle: niste platili taj i taj račun, molimo vas platite. Njen trošak je 100 kuna plus PDV, dok je ovdje traženo 250 (307,50 kn) kuna plus PDV, što je predviđeno za dopise koji sadrže činjenične i pravne opise. Javnobilježničke troškove smo osporavali u dijelu u kojem se navodi sljedeće: potvrda ovršnosti dva puta plus dostava, predvidivi trošak 90 kuna i 23 posto PDV-a. Trošak ovršnosti, odnosno izdavanje klauzule od javnog bilježnika je 30 kuna plus PDV, a poštarina koja uključuje dvije dostave je 30 kuna plus PDV", objasnila nam je odvjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim tih spornih stavki, sve ostalo bilo je u skladu sa strogo propisanim odvjetničkim i javnobilježničkim tarifama, koje se mogu pronaći na stranicama Narodnih novina. U ovom konkretnom slučaju zastara nije mogla nastupiti jer je rok zastare na ovakve slučajeve pet godina.

Bili dužni 100 ili 2.500 kuna, svejedno je

Zamolili smo je za savjet što napraviti ukoliko građani sumnjaju u troškove ovršnih postupaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba provjeriti. Ali ljude često zbunjuje to da će trošak ovrhe biti nešto manji ako se radi o dugu od samo 100 kuna i nešto sitno, jer su ti troškovi oko 1.000 kuna ili barem nekoliko stotina. Nema tu pretjerane pomoći jer se troškovi ovrhe naplaćuju po razredima, pa vam ovrha duga od sto kuna košta koliko i ovrha nad 2.500 kuna", kazala nam je.

Česte zablude građana

No, kada je vrijeme da se građani obrate odvjetniku budući da započeti sat pravnog savjetovanja košta 500 kuna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvenstveno ako ste platili račun! I ako smatrate da ste dobili neki račun koji nikada niste napravili. Ako se zaista radi o neplaćenim računima za koje ovršenik zna da ih nije platio, najbolji je savjet da ih plati. Česta je greška mišljenje da ne morate platiti račun ako vam u tekućem mjesecu nije stigao. Morate, inače se nećete moći zaštititi ni od opomene ni od ovrhe. Treba tražiti račun ako vam ne stigne, a koristili ste uslugu. Najbolje je reagirati nakon opomene. U većini slučajeva ipak svi ti pružatelji usluga šalju opomene. I oni taj trošak ovrhe plaćaju unaprijed, a to naplaćuju tek kada novac dobiju od dužnika. Pokušajte dogovoriti otplatu na rate. Svaki odvjetnik tu može pomoći. Nužno je donijeti sve relevantne dokumente, a onda vam odvjetnici mogu reći isplati li vam se ili ne isplati ulagati prigovor i raditi dodatne troškove", preporučuje odvjetnica.

Ovaj tekst nastao je zahvaljujući suradnji Danas.hr-a i čitatelja. Ako imate priču koju smatrate zanimljivom, javite nam se na vijesti@portal.net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Pakao ovrha

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo