važno upozorenje / Blokirani traže od Ministarstva pravosuđa da zaštiti osobne podatke građana

Image
Foto: Arhiva/Sanjin Strukic/PIXSELL

'Ulaz na e-Oglasnu ploču pravosudje.hr slobodan je i za 'ukrajinskog hakera' koji može neometan uzeti, odnijeti, i prodati osobne podatke stotine tisuća građana'

3.2.2019.
15:44
Arhiva/Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Udruga Blokirani zatražila je u nedjelju da Ministarstva pravosuđa hitno zaštiti od nekontroliranog uvida osobne podatke blokiranih građana, objavljene na internetskim stranicama Ministarstva.

"Ulaz na e-Oglasnu ploču pravosudje.hr  slobodan je i za 'ukrajinskog hakera' koji nakon što prođe test i odgovori na teško pitanje koliko je 3+0; može besplatno, neometan uzeti, odnijeti, i prodati osobne podatke stotine tisuća hrvatskih građana, njihov OIB, adresu stanovanja, rješenje o ovrsi, iznos duga, popis vjerovnika ...", upozorava Udruga u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu da je riječ o podacima koji, ako su zloupotrebljeni, mogu nanijeti nepopravljivu štetu oštećenom građaninu, vjerovniku pa i Republici Hrvatskoj.

Zbog toga traže da se osobni podaci svih građana RH objavljeni na e-pločama odmah zaštite od nekontroliranog uvida te ocjenjuju da je Ministarstvo ovim činom propustilo zaštititi slobodu pojedinca što su tradicijske vrijednosti zapadne demokracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju podsjećaju kako Ustav RH svakom se jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka te ističu da blokirani građani nisu zločinci da bi imali manji stupanj pravne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo