Blokada se nastavlja, u akciju kreću i Politolozi!

Nakon još jednog trosatnog plenuma, studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta u utorak navečer odlučili su da će nastaviti s blokadom referade svog fakulteta.

4.10.2011.
13:26
VOYO logo

Plenumu su prisustvovali i studenti Fakulteta političkih znanosti, koji su, podsjetimo, najavili akciju kojom će spriječiti naplatu školarina studentima koji su ostvarili uvjete za besplatni nastavak školovanja, a od njih se traži da plate drugu godinu studija.

Studenti su ponovno dogovorili i strategiju prema medijima koji su zatražili razgovor s njima. O nastavku blokade odlučivat će se i na sutrašnjem plenumu koji počinje u 16 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenimo i da je dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras u središnjem Dnevniku HTV-a izjavio kako će studentima druge i treće godine ponuditi da studij plate u dvije rate. Izjavio je i kako su prošlogodišnjim brucošima bila jasna pravila upisa, za što studenti tvrde da nije istina.

I na plenumu studenata Filozofskog fakulteta koji se održao u ponedjeljak navečer 'pao' je dogovor da će se nastaviti blokadu referade, no u trosatnoj raspravi bilo je riječi i o Fakultetu političkih znanosti, gdje se školarine također naplaćuju što traži sličnu akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skupština studenata FPZ-a bila je dosta posjećena i odlučili su krenuti u akcije sljedeći tjedan. Na FPZG-u i studenti sa 60 ECTS bodova plaćaju školovanje", istaknuli su u priopćenju poslanom nakon plenuma.

Blokadu ulaza u referadu smatraju uspješnom, stoga su ju proglasili metodom kojom će nastaviti pritisak, ali o čijem će daljnjem nastavljanju također glasati na plenumima. Još uvijek nije poznato po kojim se kriterijima plaća upis u drugu godinu preddiplomskog studija, ističu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovorili su i da bi se studenti koji hitno trebaju potvrde iz referade zbog stipendija "trebali obratiti upravi fakulteta".

Odlučili o javnom istupanju

Također, izabrali su delegatkinja plenuma koja će u četvrtak. 6. listopada gostovati u emisiji Dobro jutro Hrvatska te delegatkinju koja će dati izjavu ispred fakulteta za središnji Dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenum je odlučio da neće slati delegata u emisiju Direkt Plus, ni na televiziju 24 sata jer nema dovoljno informacija o konceptu emisije. Idući planum je u utorak u 16 sati, zaključuju.

Više o razlozima zašto su studenti na Filozofskom blokirali referadu možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201109280556006 arti-201110030496006 arti-201110030291006 arti-201109271179006 arti-201109301122006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo