BLIŽI SE ROK, A HRVATSKA JOŠ NIJE ISPUNILA JEDNU VAŽNU OBVEZU: / Prijeti nam kazna i do 45.000 kuna po danu

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Ako Hrvatska do početka 2020. godine ne ispuni obvezu odvajanja 50 posto otpada, plaćat će visoke kazne

6.2.2019.
10:10
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska bi do početka sljedeće godine trebala odvajati 50 posto otpada. U suprotnom, ako ne ispuni tu obvezu, morat će plaćati vrlo visoke kazne. Kako piše Nova TV, Italija i Grčka svakog dana plaćaju 42.000 eura.

Dok mnogi gradovi kasne s obvezama, Osijek je jedan od boljih primjera. Tamo je počela gradnja dva nova reciklažna dvorišta, a u pripremi je i treće. Odvaja se 28 posto otpada, što je nešto više od hrvatskog prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međimurska i Varaždinska županija s više od 40 posto obrađenog otpada najbolje stoje, s najlošiji primjeri su Karlovačka i Splitsko-dalmatinska županija, s 14,7 posto.

Hrvatska kasni

Iako se izgradnjom reciklažnih dvorišta želi ubrzati proces kako bi se do 1. siječnja ispunila obveza odvajanja 50 posto otpada, Hrvatska kasni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nekih kašnjenja ima, međutim, moj dojam je da smo svi sve svjesniji potrebe da iskoračimo u smjeru zaštite okoliša i u smjeru izgradnje cirkularne ekonomije i vjerujem da će se to do kraja 2020. godine dogoditi'', rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

HOLDING SPREMA UDAR NA DŽEPOVE ZAGREPČANA: Za odvoz otpada plaćat će u prosjeku dvostruko, neki i trostruko više nego dosad

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Složenost procedure

Neki gradovi, poput Zagreba, još nisu ni izradili nove cjenike, neki nemaju ni spremnike.

''Procedura je izuzetno složena, naša javna nabava će potrajati, međutim, vjerujem da već u ovoj godini možete očekivati te spremnike na kućnom pragu vaših kućanstava'', rekao je Dubravko Ponoš, direktor fonda za zaštitu okolišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega toga, kao i nedostatka edukacije, moguće je da do početka sljedeće godine Hrvatska neće ispuniti svoje obveze, što smatra i Europska komisija, piše Nova TV.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo