PRIPREME ZA MATURU / Bliži se državna matura: učenici devet hrvatskih gradova ovog vikenda sudjelovali na probnom testirajnu

Dok će mnogi tek krenuti s pripremama, 4 i pol tisuće maturanata u 9 gradova ovog vikenda polagalo je besplatne probne ispite iz matematike, engleskog i hrvatskog jezika

26.3.2017.
19:03
VOYO logo

Uz malo početne nervoze, započelo je najveće probno testiranje prije državne mature. 10 tisuća ispita, 4 i pol tisuće maturanata, 9 gradova i pravila kao na pravoj maturi.

"To je za njih prilika da se upoznaju s tipom situacije koja im je relativno nova kako bi onaj prvi stres doživjeli sada, ovdje sa nama, a kad dođu pisati državnu maturu da se onda zaista mogu koncentrirati na zadatke", objašnjava Maja Brkljačić, voditeljica programa za učenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mnoge je ovo posljednja prilika da procijene svoje znanje i vide na čemu trebaju dodatno raditi kako bi upisali studij koji žele. S pripremama za ispite još uvijek nije počelo 38 posto maturanata. Iako su im ostala još samo samo dva mjeseca.

"Naši rezultati istraživanja pokazuju da u ta dva mjeseca oni stignu popraviti svoj rezultat za negdje između 15 i 20 posto što je tako jedan lijepi rezultat", tvrdi Brkljačić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpopularniji među prijavljenim ispitima su fizika, biologija i politika i gospodarstvo. A najmanje ispita pisat će se iz vjeronauka, etike i glazbene umjetnosti. Iz Nacionalnog centra maturantima savjetuju:

"Kako se ne bi događala nepotrebna gužva i nekakav opterećujući moment, molimo kandidate da  se na vrijeme ponovno prijave u sustav, pogledaju pod poveznicom "moj odabir" što su prijavili i na vrijeme odjave ukoliko ne misle pisati te odabrane ispite", poručila je Ana Franić Božić, glasnogovornica NCVVO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna matura počinje počinje 6. lipnja ispitima iz psihologije i informatike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo