BLIŽE SE NAJNEIZVJESNIJI PARLAMENTARNI IZBORI: / Znate li kakve sve političke križaljke možemo očekivati nakon 5. srpnja?

Image
Foto: Pixsell

Poruke glasačima, ali i stranačkim protivnicima upućuju se svakodnevno, a odnosi snaga nikada nisu bili neizvjesniji

25.5.2020.
7:02
Pixsell
VOYO logo

Za šest tjedana izlazimo na birališta, a kampanja za parlamentarne izbore 5. srpnja trajat će 17 dana. No, i prije početka službene kampanje, kandidati u neslužbenoj kampanji bombardiraju birače.

RTL Danas je donio priču o mogućim političkim križaljkama nakon izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MALENICA OTKRIO HOĆEMO LI NA IZBORIMA IMATI E-GLASANJE: /

'Za tako nešto još nije vrijeme jer treba ostvariti još neke ove preduvjete'

Image
MALENICA OTKRIO HOĆEMO LI NA IZBORIMA IMATI E-GLASANJE: /

'Za tako nešto još nije vrijeme jer treba ostvariti još neke ove preduvjete'

Verbalna paljba postaje sve žešća

Dok se bitka bije između ključnih aktera, a i ankete pokazuju da će novu Vladu sastaviti - ili HDZ u postizbornoj križaljci, ili SDP s partnerima, verbalna paljba postaje sve žešća pa se i dvojba predsjednika Republike Zorana Milanovića hoće li izaći na izbore, koristi za obračune baš kao i izjave tko je koga vrijeđao.

"Mislim da je to znakovita poruka za gospodina Bernardića kao i za birače ljevice", izjavio je premijer Andrej Plenković, a nadovezao se i prozvani Davor Bernardić. "Ne mislim više komentirati izjave gospodina Plenkovića, a od 5.srpnja neće biti ni potrebe", kazao je šef SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepucavanje HDZ-a i Domovinskog pokreta

U HDZ-u primaju udarce i iz vlastitih redova.

"Tko krene gaziti, tko krene đonom, dobit će đonom. Evo najavljujem i to, ako krenete đonom, đon ćete dobiti s laktom", poručio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je otišao u Domovinski pokret Miroslava Škore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Plenković šalje poruke Škori, koji okuplja sve desno od HDZ-a, Škoro za svoju bivšu stranku nema lijepih riječi.

"To nije oligarhija što HDZ vodi, to je jedan kartel", kaže Škoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mene čudi njegova oštrina…meni je on bio jako simpatičan", odgovorio mu je Plenković.

Most lovi 'kapitalce', ljevica djeluje konsolidirano

No, ne isključuju međusobnu postizbornu suradnju, ali je zato iz priče isključen, i jednima i drugima, nesimpatičan Most.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božo Petrov i Nikola Grmoja ostaju usamljeni dok im se na suradnji zahvaljuju brojni dosadašnji zastupnici Mosta. No, u Mostu kažu da su u lovu na "kapitalce". Jedna od "kapitalaca" je Marija Selak Raspudić za kojom na listu Mosta stiže i njezin suprug Nino Raspudić.

"Mislim da je ugrožen demokratski poredak u Hrvatskoj od načina vladajuće koalicije do izbora usred pandemije", kaže Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, ljevica djeluje konsolidirano. Davor Bernardić uvjeren je da će biti premijer. A dok u SDP-u na listama žele i europarlamentarce, umjesto Biljane Borzan, listu za Slavoniju će ipak predvoditi Domagoj Hajduković, a ključni adut je desetogodišnji plan za istok zemlje. Na tragu dobrog rezultata na europskim izborima, a posebno pobjedom Zorana Milanovića, lijeva koalicija dobila je vjetar u leđa. Pa je i prema anketi za RTL, čak tri mjeseca SDP bio prvi izbor birača.

'Hoće li premijer postati ili ostati?'

No rad Stožera u koronakrizi i Vladino upravljanje, pomogli su HDZ-u da se vrati na čelnu poziciju. Tek nakon toga ono o čemu se šuškalo, postaje sve jasnije - na izbore ćemo prije očekivanog jesenskog termina što vladajući opravdavaju epidemiološkim razlozima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je raspušten, uz negodovanje opozicije što nije donesen Zakon o obnovi u potresu stradalog Zagreba. Hoće li to koštati glasova, ne samo HDZ, nego i Milana Bandića koji izlazi samostalno, a kojem ni posljednji rezultat od tek jednog mandata nije smetao da stvori klub od, kako ih je sam zvao, "žetončića"? Većinu njih u parlamentu vjerojatno više nećemo gledati.

Za kampanju, onu službenu, imat ćemo petnaestak dana. U doba korone, ni skupovi neće izgledati kao nekad, no 15 milijuna kuna koliko se u Hrvatskoj smije potrošiti na vrlo neizvjesne izbore, najvećim rivalima ne bi trebao biti problem. Veći bi problem mogao biti tko će i s kim formirati većinu u desetom sazivu Sabora, te hoće li premijer postati ili ostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo