Gošća RTL-a Danas / Divjak: 'Krećemo spremni jer sve možemo rješavati usput - to i je ideja eksperimentalne provedbe'

O eksperimentalnom provođenju kurikularne reforme razgovarali smo s ministricom Blaženkom Divjak

2.9.2018.
22:00
VOYO logo

Sutra počinje nova školska godina za sve učenike osnovnih i srednjih škola, a njih osam i pol tisuća konačno će zakoračiti u projekt 'Škole za život'. O eksperimentalnom provođenju kurikularne reforme, kašnjenju udžbenika, pripremljenosti učitelja i nekim još uvijek neopremljenim informatičkim učionicama s ministricom obrazovanja razgovarali smo s ministricom Blaženkom Divjak.

Ova škola sutra postaje škola za život. Udžbenici su tu na školskim klupama, ali ne svi. Koliko ih nedostaje i kada će stići do učenika? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa prije svega ova škola već je 'Škola za život' jer su prihvatili izazov i educirani su svi učitelji, a knjige koje su već na klupama su stigle u četvrtak. Očekujemo da će velika većina knjiga u ponedjeljak biti na stolu, one koje neće biti sutra biti će u sljedećih nekoliko dana. Tamo gdje pojedini nakladnik neće isporučiti neku knjigu, mi smo već sada pripremili digitalne materijale za učitelje i učenike. Ja sam sigurna da krećemo spremni. A jednako tako sve ove stvari možemo rješavati i usput jer to i je ideja eksperimentalne provedbe."

Čekaju se još uvijek u nekim školama i tableti za školu za život. Znači li to da će možda biti problema u izvedbi nastavnog programa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće nikako biti problema. Škole su dobile sredstva za tablete prije dva mjeseca, sve škole su naručile tablete i sada ovisi o roku isporuke, kad će oni biti isporučeni, a neki su tableti stigli i prije godišnjih odmora, neki su došli sada. U svakom slučaju, u sljedećih tjedan dana se očekuju svi."

Možete li dan prije početka školske godine jamčiti da su svi učitelji spremni za ono što ih očekuje pri eksperimentalnom provođenju kurikularne reforme?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa prije svega ja bi zahvalila svim učiteljima, nastavnicima, ravnateljima što su izdržali vrlo intenzivan program pripreme -153 dana intenzivne pripreme i ja sam sigurna da su oni sada spremni. Naravno, što znači spremnost u eksperimentalnom programu? Prije svega moramo moći prihvatiti izazov jer tome eksperimentalni program služi. Jer u eksperimentalnom programu mi trebamo riješiti puno problema koji nas čekaju u frontalnoj izvedbi." 

Informatika sutra postaje obvezni predmet u 5. i 6. razredima, ali, kako čujemo, nisu sve informatičke učionice  opremljene i spremne. Što se događa? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba ipak uzeti u obzir, prije svega, da je informatika bila izborni predmet u svim školama. Svi su imali neke informatičke učionice, oni koji su imali najlošije, njih 200-tinjak, oni su opremljeni krajem prošle godine, a ostalima su novci poslani sada. Ja sam sigurna da svi imaju uvjete za barem osnovno izvođenje obavezne informatike."

No pitanja za Vas je još pa evo nekih od njih, jedna mama školaraca: Naša škola je dosta zapuštena, bilo bi zgodno da se to obnovi, nemamo recimo dvoranu za tjelesni koja se godinama obećava i obećava. I to još uvijek stoji.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da je važno vidjeti i razumjeti da je obrazovanje jedna decentralizirana funkcija što znači da su osnivači gradovi i županije, odnosno to znači da oni imaju obavezu investirati i opremati škole. Naravno, mi iz državnoga proračuna pomažemo koliko god se to može. Primjerice, sada smo promijenili Zakon o odgoju i obrazovanju na način da iz državnoga proračuna financiramo izgradnju novih škola ili investiramo u postojeće škole, tamo gdje je sigurnost učenika i učitelja ugrožena. Primjer je Osnovna škola Nikola Andrić u Vukovaru ili škola Donji Miholjac."

Za vas pitanje imaju i Sindikati. Iz Sindikata hrvatskih učitelja stiglo je pitanje: "Ja bi poručila ministrici da pokuša zamisliti odgoj i obrazovanje kao jedan veliki avion pa me zanima bi li ona ušla u taj avion u kojem ne zna što je očekuje, u kojem nema opreme i u kojem ne zna jesu li piloti vidjeli ono što ih očekuje u avionu?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ja mislim da sam ja ušla u avion koji je dobro opremljen, gdje smo instalirali svu opremu i gdje svi, koji jesmo u avionu, uključujući sve one učitelje koje smo educirali, koji znaju što rade i ja sam sigurna da treba prihvatiti prihvatiti izazov i ići dalje."

Rekli ste kako je ova školska godina najvažnija u posljednjih 20 godina. Pred njezin početak, koji je Vaš savjet učiteljima, učenicima i njihovim roditeljima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je sigurno najvažnija školska godina u posljednjih 20-ak godina. I ja zahvaljujem svima onima koji su radili na pripremi ove školeske godine. Ponosna sam na njih, I sve molim da prihvatimo izazov, one koji nas kritiziraju da budu pošteni u kritikama, a zapravo je poruka da u obrazovanju ne smijemo zaostajati i da svi zajedno mramo radosno ući u Školu za život."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo