pravi primjer / Bjelovar na pragu revolucije: 'Građani će u svakom trenutku moći vidjeti koliko i na što grad troši'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrebak planira raspisati javnu nabavu za poseban softver koji će na više razina pridonijeti transparentnosti gradskih financija

21.11.2018.
13:37
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nema kraja reformama u Bjelovaru. U godinu i pol dana uštedjeli su milijun i pol kuna samo na plaćama službenika koji rade u gradskoj Upravi, a da pritom nikog nisu poslali na cestu. A cilj gradonačelnika Darija Hrebaka (HSLS) je od sadašnjih 12 milijuna za plaće na godinu uštedjeti još milijun.

"Sada smo se odlučili na još jedan korak dalje i maksimalno se otvoriti prema svojim građanima te im omogućiti uvid u sve financijske transakcije i račune grada", najavio je gradonačelnik Hrebak. Nada se da će i drugi gradonačelnici pratiti primjer Bjelovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim što ćemo biti prvi grad bez papira u Hrvatskoj, cilj nam je postati i najtransparentniji grad, grad iz kojeg počinje prava borba protiv korupcije, i nadam se da će i drugi gradonačelnici slijediti naš primjer", istaknuo je, piše Gradonačelnik.hr.

Naime, natječaj za digitalizaciju grada Bjelovara uspješno je završen, a pobjednička softverska tvrtka In2 kreće u milijun kuna vrijedan posao digitalizacije 100 poslovnih procesa gradske uprave. Hrebak planira raspisati javnu nabavu za poseban softver koji će na više razina pridonijeti transparentnosti gradskih financija. Time će se i maksimalno uključiti građane u kreiranje proračuna i donošenje odluka o gradskim projektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrebak ističe kako je riječ o revolucionarnom softveru, a činjenicu da ga mnogi upozoravaju kako bi samome sebi "mogao prepiliti granu na kojoj sjedi" jer će ga svatko moći prozivati i za najmanji račun, kaže da se toga nimalo ne boji i da je upravo u tome i poanta. Nadalje, uz kontrolu financija, novi softver imat će i posebnu aplikaciju za participativno budžetiranje, što znači da će građani, uz praćenje proračuna i njegovog izvrđenja, moći sudjelovati u kreiranju proračuna. 

Hrebak je svjestan da je do realizacije ovog stupnja demokracije nešto duži put, jer je ključna pretpostavka uključenje i odziv velikog dijela građana, no uvjeren je kako će građani Bjelovara brzo prepoznati i iskoristiti mogućnost aktivnog sudjelovanja u gradskoj politici i trošenju vlastitog novca, piše Gradonačelnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo