BIVŠI STRANAČKI KOLEGE NA SUDU: / Manolić tužio Hebranga za klevetu i traži ispriku, ovom to ne pada na pamet

Image
Foto: PIXSELL, P.Macek / B.Šćitar

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu u četvrtak bi se trebali suočiti bivši stranački kolege Josip Manolić i Andrija Hebrang koji su početkom 1990-tih zajedno bili u HDZ-u.

3.11.2016.
7:37
PIXSELL, P.Macek / B.Šćitar
VOYO logo

Manolić je, naime, tužio Hebranga za klevetu, no sutrašnja rasprava vjerojatno će biti privremeno odgođena jer Hebrang u isto vrijeme ide na sprovod jednom prijatelju, piše Novi list.

Image
'SVIMA JE TO PREŠUTIO...' /

Otkrivena najveća Tuđmanova tajna stara 70 godina!?

Image
'SVIMA JE TO PREŠUTIO...' /

Otkrivena najveća Tuđmanova tajna stara 70 godina!?

Hebrang i Bujanec optužili Manolića za zločine

No, kada se nakon toga ipak suoče u sudnici, Hebrang će morati objasniti svoju izjavu izrečenu u lipnju u televizijskoj emisiji 'Bujica' kada je s urednikom i voditeljem te emisije, Velimirom Bujancem, razgovarao o Manolićevoj izjavi da je tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio suradnik komunističke Službe državne sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bujanec je spomenuo Manolićevu navodnu upletenost u zločine na bjelovarskom području nakon Drugog svjetskog rata, konkretno 228 ubijenih u šumi Lug.

"Šuma Lug samo je mali dio istine, isto se događalo na Macelju, gdje je likvidirano 15 tisuća ljudi, a od Bleibuirga do Makedonije još je 200 tisuća grobnica. U to je vrijeme Manolić bio visokopozicionirani dužnosnik OZNA-e i bio je organizator i kreator svega toga i danas se boji te istine", kazao je tada Hebrang nadovezavši se na Bujančeve tvrdnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je izjava bila povod tužbi zua klevetu koju je Manolić podigao protiv Hebranga.

"Hebrangu su malo pobjegle misli i zato je došlo do tužbe. Gospodin Manolić nikad nije tajio da je bio pripadnik OZNA-e, ali on je bio prenisko rangiran da bi bio kreator svih tih zločina koje je Hebrang spominjao", kazao je za Novi list Manolićev odvjetnik Željko Žganjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: screenshot

Manolić: Nisam bio ni sudac ni tužitelj

Manolić je o tim događanjima pisao u svojoj knjizi "Politika i domovina".

"U cilju uspostave pravnog poretka novostvorene vlasti nastojali smo pred lice pravde izvesti one koji su okrvavili ruke. Nisam bio sudac ni tužitelj, u čišćenju terena sudjelovale su policijske i vojne jedinice, dok je moja zadaća bila uspostaviti mir i pravni poredak u novostvorenoj državi. Da je bilo pogrešaka i revanšizma, bilo je, da je bilo i nepravdi i nerazumijevanja za pojedince i grupe, bilo je. To ne mogu i ne želim poricati. Ali, pojavu Križnog puta osuđivao sam i onda i sada jer se radilo o ratnim zarobljenicima. Terenske OZNA-e nisu imale ništa s kolonama Križnog puta koje su prošle kroz Bjelovar. Njihova uloga nije bila fizička odmazda, već ispitivanje osumnjičenih za ratne zločine i predavanje istih sudovima na postupanje", napisao je Manolić u svojoj knjizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hebrang: On se meni mora ispričati!

Prema riječima njegovog odvjetnika, Manolić bi se na sudu zadovoljio Hebrangovom isprikom, no ovaj niti ne pomišlja na takvo što.

"Ma kakva isprika, mogao bih eventualno ja tražiti da mi se Manolić ispriča zato što je u svojoj knjizi napisao da je moja majka surađivala s UDB-om. Ja u toj emisiji nisam o Manoliću govorio napamet, nego temljem citata iz desetak knjiga i izjava ljudi, a koje nikad nitko nije demantirao. Sve što sam tada rekao o njemu odnosi se na šumu Lug. S obzirom da je OZNA, što je neosporno, ubijala, a Manolić je bio njezin šef u Bjelovaru, jasno je da postoji njegova odgovornost", kazao je Hebrang za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u spomenutoj emisiji Hebrang je među ostalim kazao kako je Manolić "u osvetničke akcije nakon rata uvijek išao jašući na bijelom konju i zaogrnut u crveni plašt, što je bio pojam bogatstva i statusa".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo