centar skandala / Bivši šef Piškornice isplatio si je prošle godine milijunski bonus, a sada je poznato i kako

Image
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Prvi se put u financijskim izvještajima izrijekom spominje bonus bivšeg direktora Jozinovića

22.8.2018.
16:55
Dalibor Urukalović/PIXSELL
VOYO logo

Sanacijsko odlagalište Piškornica kod Koprivnice, koje se prošle godine našlo u centru skandala zbog direktora Mladena Jozinovića koji si je isplatio miljunski bonus, ne posluje kako se ranije prikazivalo, otkrilo je financijsko izvješće za 2017. godinu koje je ovih dana predano FINA-i.

Kako piše Podravski.hr, u izvještaju se navodi kako je Piškornica prošle godine ostvarila dobit od 757 tisuća kuna uz gotovo istu razinu prihoda kao i preklani, odnosno nešto više od 20-ak milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troškovi amortizacije za deponij smeća lani su obračunati po godišnjoj stopi od 13,6 posto, dok je Jozinović primjenjivao stopu od samo pet posto, pa su se na tome "nabrali" rashodi veći od tri milijuna kuna.

Prošle godine su na teret Piškornice pale i plaće radnika poduzeća Prizma koje je Jozinović 2016. godine kupio za 3,5 milijuna kuna, što je bio dodatni trošak od dva milijuna kuna, a materijalni troškovi povećani su za gotovo četiri milijuna kuna, prije svega zbog troškova sirovina, energije i najma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi se put u financijskim izvještajima izrijekom spominje i skandalozni bonus bivšeg direktora Jozinovića protiv kojeg policija po nalogu DORH-a već osam mjeseci provodi kriminalističke izvide.

"Skupština i uprava društva (obje funkcije obavljao je osobno direktor Jozinović, op. a.) donijela je 31. prosinca 2016. odluku o isplati financijske nagrade članu uprave Mladenu Jozinoviću za iznimna postignuća i ostvaren pozitivan financijski rezultat u visini iznad 10 milijuna kuna u 2016. godini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupni trošak je 1,57 milijuna kuna koji sadrži neto iznos od milijun kuna i pripadajuće poreze i doprinose. Naknada je isplaćena kao drugi dohodak tijekom 2017. godine", navodi se u bilješci o ostalim troškovima poslovanja.

Posebno se u poslovnom izvještaju za 2017. apostrofiraju negativni financijski utjecaji kupnje komunalnog poduzeća Prizma od poduzetnika Josipa Vlaha, inače člana stranke Mreža župana Darka Korena, zbog “neizvršavanja obveza u iznosu od 1,5 milijuna kuna” te “dodatnih i neplaniranih troškova stjecanja Prizme u iznosu od 140.000 kuna poreza na dobit iz 2016. godine”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupnja Prizme također je dio kriminalističkih izvida policije i Županijskog državnog odvjetništva, a provjerava se i suradnja privatnog poduzeća dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Roberta Markulina s Prizmom i Piškornicom na dobavi zemlje i šljunka za odlagalište otpada, piše Podravski.hr.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo