EKSKLUZIVNO ZA RTL / Bivši ruski veleposlanik o optužbi Grabar-Kitarović i 'hibridnom ratu': 'Mi se nikad ne miješamo u izbore'

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović optužila je Rusiju i ustvrdila da se miješala u izbore za hrvatskog predsjednika na kojima je ona izgubila. Navela je da je to bio 'hibridni' rat. Azimov danas navodi da za njih ne čini nikakvu razliku tko će biti predsjednik države jer i Milanović ima prijateljske osjećaje prema Ruskoj Federaciji.

Ana Mlinarić

Ana Mlinarić

Dobitnica HND-ove nagrade za najbolju TV novinarku, javljanja uživo u izvanrednim situacijama su joj specijalnost

12.9.2023.
20:02
VOYO logo

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prošlog tjedana je kao gošća u Podcastu One Decision bivšeg direktora britanske vanjsko-obavještajne službe MI6 Sir Richard Dearlovea rekla kako se Rusija umiješala u izbore na kojima je ona izgubila od Zorana Milanovića, te da su izveli hibridnu akciju.

Za RTL DANAS njezine riječi je prokomentirao bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Rusija utjecala na zadnje predsjedničke izbore u Hrvatskoj?

Bio sam svjedok predsjedničkih izbora 2016. godine. Bila su dva kandidata: Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović. Oboje su bili prijatelji Ruske Federacije. Naša politika nije baš otvorena. Nikada se ne miješamo u unutarnje poslove. Za nas je svejedno tko će pobijediti, Josipović ili Grabar-Kitarović. Moramo poštovati izbor naroda. Dakle, nije bilo nikakvog cilja u političkom, financijskom ili ekonomskom uplitanju Rusije. To nije naša politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Kolinda Grabar-Kitarović bila neka vrsta optičke smetnje Rusiji?

Ne, od samog početka kada sam došao u Hrvatsku uspostavio sam izvrsne prijateljske odnose s Grabar-Kitarović i njezinim asistentima, Matom Granićem, Dariom Mihelinom. Ona je 2017. otišla u Moskvu. O onome što je Kolinda učinila za naše odnose mogu reći samo prijateljske riječi. Divim joj se. Bio sam s njom u dobrim odnosima i nakon što je već izašla iz politike, ali mislim da će Grabar-Kitarović prije ili kasnije zauzeti vrlo važnu ulogu u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske. Vrlo je talentirana, vrlo je sposobna osoba s izvrsnim vještinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Rusiji bilo u interesu da Zoran Milanović postane predsjednik?

Reći ću Vam ponovno da za nas ne čini nikakvu razliku tko će biti predsjednik države jer i Milanović ima prijateljske osjećaje prema Ruskoj Federaciji. Mi znamo da prirodno i jedno i drugo imaju odlične odnose s Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Europskom unijom. Smatramo da i Milanović i Grabar-Kitarović razumiju da su prijateljski odnosi s Rusijom od nacionalnog interesa Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Rusija provodila hibridne akcije kako bi ometala projekt LNG-a?

Za Rusiju LNG projekt ne čini nikakvu razliku jer smo tada imali dugogodišnji sporazum s vašom tvrtkom PPD. Prema ugovoru isporučujemo svake godine dvije milijarde kubika plina u Hrvatsku. To je, zapravo, oko 70 posto potreba Hrvatske. Znali smo da LNG ima ograničene resurse jer nema nikakve veze s opskrbom Hrvatske ruskim plinom. Zato ni LNG ni drugi nisu mogli ometati projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović je rekla da ju je Putin zvao nakon što je izgubila izbore, ali da se zbog korone posjet nikada nije dogodio. O čemu je želio razgovarati?

Nisam siguran je li moj predsjednik zvao Kolindu nakon što je izgubila izbore, ali siguran sam da je bio impresioniran Kolindom tijekom razgovora u Sočiju 2017. godine. Kolinda je predstavljala Hrvatsku, interes Hrvatske i interes Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo