BIVŠI PREDSJEDNIK O PREMIJEROVOM KALKULIRANOM RIZIKU: / 'Vidjet ćemo za koji mjesec, tada će nam sve biti jasno'

Image
Foto: N1
8.9.2020.
20:25
N1
VOYO logo

Bivši predsjednik Republike, Ivo Josipović prokomentirao je jučerašnje priznanje premijera Andreja Plenkovića CNN-u da je otvaranje granica tijekom epidemije koronavirusa bilo kalkulirani rizik. "Plenković je otvoreno priznao da je otvaranje Hrvatske za turiste bio kalkulirani rizik. Da je bio rizik, vidimo i sada zato što su brojke oboljelih povećane. Je li to bio opravdan rizik, vidjet ćemo za koji mjesec kada će biti jasno je li korona preplavila Hrvatsku ili ne", poručio je Josipović gostujući na N1 televiziji te dodao da je motiv tog rizika bilo gospodarsko stanje Hrvatske.

Dodao je da zemljama koje su uvele obvezna testiranja ili samoizolaciju za putnike iz Hrvatske ne treba ništa zamjeriti, jer je i Hrvatska u proteklim mjesecima nastojala zaštititi svoje građane, U stvarnosti, poručio je, brojne zemlje imaju bitno blaže režime na granici, od onoga što se najavljivalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Austrijanci na granici ne traže skoro pa ništa. Očito je mekša granica", rekao je Josipović, primijetivši da su u Europskoj uniji mnoge vlade svoje odluke donijele i zbog zabrinutosti od reakcije javnosti.

Josipović smatra da se cjepivo protiv koronavirusa koristi u "partiji šaha velikih sila", no da si nijedna država neće dozvoliti da bez njega i ostane. "Pritisak je takav da mislim da se vlade neće usuditi sprečavati cjepivo koje bi se dokazalo kao prihvatljivo", smatra on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ NA CNN-U BRANIO OTVARANJE HRVATSKIH GRANICA: /

'To je bio kalkulirani rizik. Veći je broj zaraženih, ali imamo nisku smrtnost'

Image
PLENKOVIĆ NA CNN-U BRANIO OTVARANJE HRVATSKIH GRANICA: /

'To je bio kalkulirani rizik. Veći je broj zaraženih, ali imamo nisku smrtnost'

Dvije američke makinacije

Potom se osvrnuo i na trgovinski sporazum između Srbije i Kosova kojeg su pod budnim okom Donalda Trumpa potpisali Aleksandar Vučić i Avdullah Hoti. Smatra da nijedna strana neće dobiti ništa te da je to bio Trumpov potez kako bi malo osnažio svoju predizbornu kampanju.

"Gledajući strateški, ono zbog čega su se našli, rekao bih da su potpisali jedno veliko ništa. Suglasili su se oko onoga što su već potpisali, ali nisu proveli. Ili su potpisali separatno stvari koje nemaju ništa s njihovim odnosima, koje su u ulozi kampanje Trumpa", primijetio je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o Sjedinjenim Američkim Državama, bivši je predsjednik prokomentirao i nastojanje Vlade da nadoknadi 2000 nedostajućih pozitivno riješenih zahtjeva za vize, kako bi ispunila i posljednji uvjet za njihovo ukidanje, odnosno smanjila broj odbijenih zahtjeva na manje od tri posto. "To je mala makinacija u interesu naših građanki i građana. Očito su i Amerikanci toga svjesni", ocijenio je bivši predsjednik.

Kohabitacija osobne naravi

U odnosu svog sadašnjeg kolege Zorana Milanovića i premijera ne vidi "posebno tvrdu kohabitaciju, već "čarke često osobne naravi" na koje mediji reagiraju čim dođe "do, ne bih rekao niti sukoba, nego do nekog nesporazuma." Osvrnuo se i na sporno Milanovićevo putovanje u Albaniju, rekavši kako nema privatnih putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik je uvijek predsjednik i nema privatnog kretanja u pravom smislu, a na državi je da osigura najbolje uvjete sigurnosti. Zaista je točno da i helikopteri i brodovi moraju imati određene sate leta ili plova", zaključio je Josipović.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo