BIVŠI MINISTAR 'ZARADIO' KAZNENU PRIJAVU: / Varga naručivao potpuno beskorisne studije?

Image

Bivšeg ministra se navodno sumnjiči da je naručio nekoliko beskorisnih studija u kojima su analizirani relevantni podaci

4.6.2020.
19:29
VOYO logo

Policija je početkom tjedna prijavila Sinišu Vargu, bivšeg ministra zdravstva u vladi Zorana Milanovića, da je dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, naručivao navodno potpuno bespotrebne studije. Kako navodi Večernji list, te studije nisu ni za što služile, dok je dokumentacija kojom se pokušalo opravdati njihovu nužnost bila manjkava. Službena potvrda te informacije došla je iz MUP-a, ali oni upućuju na ured policijskog USKOK-a, no Večernji list od njih do zaključenja članka nije dobio odgovor.

USKOK nije tražio Vargu da dođe u policijske prostorije, a prijava je išla redovnim putem. Bivšeg ministra se navodno sumnjiči da je naručio nekoliko takvih beskorisnih studija u kojima su analizirani relevantni podaci. Što se tiče cijene jedne studije, ona je bila između 70.000 i 80.000 kuna, dakle dovoljno niska da za njezinu izradu nije bilo potrebno raspisati postupak javne nabave. Od travnja 2012. do lipnja 2014. Varga je bio šef HZZO-a, poslije čega je postao nasljednik Rajka Ostojića na mjestu ministra zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SINIŠA VARGA NAPUSTIO SDP: /

'Doveo si Mirelu Holy koja nas je napadala na sva usta. Čestitam Bero!'

Image
SINIŠA VARGA NAPUSTIO SDP: /

'Doveo si Mirelu Holy koja nas je napadala na sva usta. Čestitam Bero!'

'Afere' koje se vežu uz Vargu

Osim što se Vargi predbacuje da je postao jedan od "Bandićevih žetončića" jer je prešao iz SDP-a u stranku zagrebačkog gradonačelnika, za njega se vežu i druge stvari koje mu nisu na čast. Službeno je potvrđeno da je, dok je bio na čelu HZZO-a, angažirao je detektivsku agenciju da provjeri na koji način cure informacije sa sastanaka HZZO-a do osoba koje nisu prisustvovale sastancima. Tportal je objavio u listopadu 2014. da je Varga i u ministarskoj fotelji i dalje koristio usluge privatnih detektiva. Kako podsjeća Večernji list na aferu CIMS udruge, kojoj je Vlada osigurala pokroviteljstvo nad kongresom, iako je jedina referencija te udruge bila da ju je osnovao i vodio upravo sam Varga, zbog čega je protiv njega bio pokrenut postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje u sukobu interesa, Varga je tada angažirao detektive da potraže prislušne uređaje.

Image

04.07.2019., Zagreb - Sabor je 12. sjednicu nastavio raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. Sinisa Varga Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kada je postao ministar otkrilo se da je na prošlom radnom mjestu u obnovu ureda ravnatelja HZZO-a "ulupao" nevjerojatnih 1,2 milijuna kuna. HZZO je pokušao opravdati taj potrošeni novac, no opravdanje je zvučalo neuvjerljivo. Soba za sastanke bila je opremljena danskim stolcima za cijenu od 1.270 kuna po komadu te stolom vrijednim gotovo 90.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, najveći bijest javnosti Varga je izazvao kada je službenim automobilom otišao na skijanje kao i kada je rekao: "Volimo da su medicinske sestre u pripijenom". Podsjetimo, to je rekao na dodjeli zahvalnica za najboljeg liječnika i najbolju sestru. K tome, Večernji navodi, Siniša Varga je slovio za ministra s najvećim brojem savjetnika. Uz zamjenika i četiri pomoćnika te glavnu savjetnicu, Varga je na plaći imao još 11 savjetnika. Od tih 11, njih šest je bilo običnih i pet posebnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo