BIVŠI MINISTAR OTKRIO KOJE AVIONE BI ON ODABRAO I KOMENTIRAO KUPOVINU RAFALEA / ‘Drago mi je, prošli postupak bio je nakaradan’

Image
Foto: Edina Zuko/Pixsell

‘Srpski MIG-ovi ne mogu parirati. To je nova tehnologija i novi radari. Ne samo u odnosu na srpske MIG-ove, nego i mađarske i tu smo dominantni’, rekao je Kotromanović

28.5.2021.
19:58
Edina Zuko/Pixsell
VOYO logo

Ante Kotromanović, bivši ministar obrane u Vladi Zorana Milanovića za RTL Danas komentirao je odluku Vlade o nabavci Rafaela.

Image
ŠTO TO KUPUJEMO ZA MILIJARDU EURA? /

Evo detaljnih specifikacija francuskog Rafalea koji bi nas mogao poslužiti pola stoljeća

Image
ŠTO TO KUPUJEMO ZA MILIJARDU EURA? /

Evo detaljnih specifikacija francuskog Rafalea koji bi nas mogao poslužiti pola stoljeća

”Rekao bi da sam sretan i zadovoljan zato što smo napokon okončali jedan dugotrajni postupak na jedan fer, korektan, transparentan način gdje se kompletan vojno-civilni vrh ujedinio oko te odluke, uključujući predsjednika države i premijera. Za razliku od prošlog postupka koji je bio nakaradan, pa smo vidjeli da to baš nije išlo”, komentirao je Kotromanović, prenosi RTL.hr. Dodaje kako je premijer „očito shvatio da mora nešto učiniti sam“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Oba zrakoplova su sjajna’

Što se tiče same kvalitete zrakoplova, smatra da ćemo imati vrhunsko borbeno zrakoplovstvo.

‘Oba aviona su sjajna (govoreći o američkom F 16). Teško je birati između dva dobra aviona. Znamo karakteristike oba. Da sam ja ministar obrane, to je teško pitanje, ali ja bi se odlučio za F16. Ja sam imao jako dobre odnose s ministarstvom obrane SAD-a dok sam bio ministar obrane. Primili smo pomoć od nekoliko stotina milijuna dolara samo za vrijeme mog mandata, a da ne govorimo o potpori američke države zadnjih 30 godina”, rekao je Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Reći ću vam primjer, kad smo radili mimohod prije 5 godina, Francuzi su bili jedini koje smo pozvali, koja nije dala ni svog zastupnika. Tako da ja sam više ljubitelj američke vanjske politike”, rekao je Kotromanović

Najskuplje održavanje, ali i prilika

Ističe kako će održavanje ovih zrakoplova biti skuplje nego ijednih koje smo do sada imali, ali to nije nužno loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Riječ je o velikom tehnološkom iskoraku za oružane snage i najvažnije je pripremiti osoblje. ‘Da izaberemo mlade ljude, da ih primimo u oružane snage i da ih osposobimo za dnevno-operativno održavanje koje će biti vrlo zahtjevno. To je suvremena tehnologija, mi nemamo iskustva s tim. To je ključno, da se u iduće 3 godine zbilja dobro pripremimo”, napomenuo je Kotromanović, ističući kako ovo neće pokvariti odnose sa SAD-om s kojima bi trebali i dalje održavati uske veze.

Dotaknuo se i neizbježne usporedbe sa susjedima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Bili smo i prije ove akcije najbolji u regiji, definitivno, ali svakako akvizicijom novih aviona sigurno postajemo u regiji najjača zračna sila. Srpski MIG-ovi ne mogu parirati. To je nova tehnologija i novi radari. Ne samo u odnosu na srpske MIG-ove, nego i mađarske i tu smo dominantni. U HRZ-u moraju biti zadovoljni dolaskom nove borbene eskadrile”, zaključuje je Kotromanović.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo