NEZADOVOLJNA OPORBA / Bivši ministar financija raspalio po poreznoj reformi: 'Ovo je najveća nepravda do sada! Zašto? Sad ću vam objasniti...'

Image
Foto: PIXSELL

To će biti zanemarivo povećanje plaća jer je Vlada odlučila igrati igru 'mi ćemo povećati plaće, a zli gradonačelnik će vam to uzeti', smatra Lalovac

24.5.2023.
15:09
PIXSELL
VOYO logo

Bivši ministar financija i aktualni zastupnik SDP-a Boris Lalovac komentirao je u Saboru poreznu reformu koju je Vlada danas predstavila. Kaže kako će povećanje plaća kojim se premijer hvali biti zanemarivo.

"To će biti zanemarivo povećanje plaća jer je Vlada odlučila igrati igru 'mi ćemo povećati plaće, a zli gradonačelnik će vam to uzeti", govori Lalovac, a prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjerava da Vlada radi najveću nepravdu do sada.

Image
KOLIKO ĆE PLAĆE RASTI /

Danas nije bilo najdražeg, pa smo skupili sve Plenkovićeve 'slajdove': Ovo su detalji koje morate znati o poreznoj reformi

Image
KOLIKO ĆE PLAĆE RASTI /

Danas nije bilo najdražeg, pa smo skupili sve Plenkovićeve 'slajdove': Ovo su detalji koje morate znati o poreznoj reformi

"Do sada je bilo koliko si platio, toliko ćeš imati mirovine. A sad jednom dijelu oni plaćaju mirovine, a drugi dio plaća sam. Ovo je pitanje i za pravne stručnjake, je li ovo normalno i realno, da jedan građanin plaća sam, a drugi ne. U konačnici, ovo je ozbiljan udar na mirovinski sustav", tvrdi bivši ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je da se radi o kratkoročnom potezu Vlade.

"Građani će u 2024. vidjeti koliko će biti realno povećanje primanja", kaže Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bakić: 'Sad smo još nezadovoljniji'

Pred novinare je stao i Damir Bakić iz Možemo. Kaže kako su sad još nezadovoljniji nego što su bili proteklih dana.

"Mi financijski ne možemo izdržati ukidanje prireza. Prihodi Zagreba, kao i svih gradova, će biti manji i po osnovi toga što se smanjuje porezna osnovica time što se smanjuje osobni odbitak", objašnjava Bakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer i Primorac su danas rekli da je teret ove reforme nešto veći od 100 milijuna eura. To je pod uvjetom ako bi svi gradovi adaptirali svoje stope na dohodak. Kad bi svi tako napravili, njihov bi deficit i dalje bio manji od sto milijuna eura. Barem 40-ak milijuna eura otpada na Grad Zagreb. Utoliko je izjava da se time povećava financijska autonomija gradova još ciničniji", govori Bakić, a prenosi N1.

'Najobičnije preknjiženje'

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) smatra da plaće neće rasti i neće doći do poreznog rasterećenja. "Fiskalne decentralizacije nema, riječ je o najobičnijem preknjiženje, ovaj puta na teret gradova i općina, i to ciljano, s obzirom da se 70 posto prireza odnosi na četiri najveća grada, od kojih u tri HDZ nije na vlasti", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Primorac vrlo eksplicite je rekao 'ugledajte se na nas i ako se hoćete umiliti biračima, smanjite porez na dohodak koji je sada u vašoj nadležnosti da ga dižete ili spuštate', dodao je Vidović. Ustvrdio je kako je riječ o 'perfidnoj igri u kojoj nema ni jote brige za građane i njihove plaće, ali ima ogromne štete koja se nanosi mirovinskom sustavu, jer se potpuno dezavuira načelo uzajamnosti da visina mirovine ovisi o visini i dužini uplata'.

Marija Selak Raspudić (Most) ističe da je svakako bolje išta nego ništa, ali da ovo nije nešto i da naši građani neće živjeti bitno bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne može netko tko vas je prvo bacio na koljena i opljačkao naše građane sada biti shvaćen kao njihov spasitelj jer im vraća samo dio novca koji im je ranije uzeo, kazala je.

Zvonimir Troskot smatra da se za dohotke građana ukidanjem prireza neće promijeniti ništa, jer će na gradovima biti da povećaju porez na dohodak, dok će se istodobno na koljena baciti naši gradovi, pogotovo najzaduženiji poput Zagreba, Splita i Rijeke. Očekuje se inflacija jer će gradovi morati iskompenzirati ukidanje prireza ili kroz povećanje poreza na dohodak na najveću moguću razinu ili kroz rast cijena komunalnih usluga, ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zašto ne smanje PDV?'

Ako Vlada ima toliki suficit proračuna koliko se hvale, zašto onda ne smanjuju PDV na 24 posto, upitao je Troskot.

Nikola Grmoja napominje da gradska uprava koja zna upravljati može bez prireza, što pokazuje Miro Bulj u Sinju te da, ako je premijer Plenković želio ljudima povećati plaće, mogao je izravno smanjiti porez na dohodak, povećati neoporezivi dio dohotka i uvesti jedinstveni dječji doplatak, a ne ukidati prirez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mato Franković (HDZ), gradonačelnik Dubrovnika, reformu podržava i podsjeća da je njegovo predizborno obećanje bilo da ćemo ukinuti prirez u Dubrovniku.

'Razmišljali smo to napraviti početkom 2025. godine, a ovo će biti nešto ranije. Nećemo mijenjati porez na dohodak, nećemo ga dizati nego ostaviti sve ovako kako je sada. Mijenjat ćemo politiku cijena po pitanju najma javnih površina, zakupa, gospodarenja imovinom i dio novca ćemo namaknuti iz tih prihoda, a za ostalo ćemo se snaći', rekao je Franković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 „Analizirali smo cijene najma javnih prostora i pokazalo se da smo jeftiniji više od 30 posto od privatnih tvrtki koje iznajmljuju prostore. To nije fer, riječ je o javnim prostorima i mora biti izjednačena cijena zakupa kao i kod drugih. Nećemo dizati ni cijenu vrtića, ni vode, javnog prijevoza, nijednu cijenu nećemo podignuti, a vjerujem da će se i sve jedinice lokalne samouprave snaći”, rekao je HDZ-ov zastupnik i gradonačelnik  Dubrovnika, Franković.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike