BIVŠI DIREKTOR KONZUMA O NACRTU NAGODBE: / 'Nema druge nego zamijeniti dug za vlasništvo. Tko ne pristane, gubi sve'

Image

'Imovinu će uzeti banke koje imaju kolaterale i fondovi rizičnog kapitala koji su sudjelovali u roll-up kreditu.'

20.12.2017.
19:25
VOYO logo

Nakon što se danas izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak sastao s vjerovničkim vijećem i predstavio javnosti plan restrukturiranja Agrokora i nacrt nagodbe, o svemu se oglasio bivši direktor Konzuma Dragan Munjiza.

'Takvo što se puno puta dogodilo u svijetu'

O nacrtu strukture nagodbe Munjiza kaže da je bio očekivan i da se slično tome već puno puta dogodilo u svijetu. Za Jutarnji list je rekao kako je Agrokor insolventan, s potraživanjima većima od imovine, a financijskih sredstava za namiriti sve vjerovnike nema. Status senioriteta ima roll-up kreditiranje, a tu su i banke, upozorava Munjiza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Oni su u statusu da eventualno mogu pregovarati s Upravom, odrediti dinamiku i vrstu naplate, novi dug ili equity, i slično. Svi ostali, banke koje imaju za kolaterale dionice, dobavljači, vlasnici obveznica, prema mom mišljenju, nemaju altetrnative, nego da se zamijeni dug za vlasništvo. I onda oni postaju, kao što se to dogodilo i u Pevecu, skupštinari novog holdinga. To je u slučaju da pristanu na nagodbu. Ako ne pristanu, gube sve. Imovinu će uzeti banke koje imaju kolaterale i fondovi rizičnog kapitala koji su sudjelovali u roll-up kreditu', rekao je Munjiza za Jutarnji list i dodao da postoji i mogućnost da dobavljači zarade, ako budu vjerovali u novu kompaniju i ako ona bude dobro radila u budućnosti.

'Možda izgube i 95 posto svojih potraživanja'

'Oni koji u nju neće vjerovati i prodat će mogući udio odmah poslije nagodbe, možda izgube i 95 posto svojih potraživanja ili sve ako kompanija propadne', objašnjava Munjiza i dodaje da će, ako se nagodba ne postigne, izgubiti cijelo potraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerovničko vijeće ima rok do 10. travnja za odobriti nagodbu. Podsjetimo, Ante Ramljak danas je rekao da je osnova strukture ta da se formira potpuno nova operativna grupa s kompanijama, u koju će se prenijeti zdravi dio operativnog poslovanja. Sve ono što ostane na staroj strukturi će otići u stečaj ili biti likvidirano, a novi Holding najvjerojatnije neće nositi naziv Agrokor.

Image
RAMLJAK OTKRIO PLANOVE ZA BUDUĆNOST: /

Zdrave tvrtke idu u poseban holding, ostale u stečajeve i likvidacije

Image
RAMLJAK OTKRIO PLANOVE ZA BUDUĆNOST: /

Zdrave tvrtke idu u poseban holding, ostale u stečajeve i likvidacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo