gost rtl direkta / Bivši direktor Ine Davor Štern za RTL je prokomentirao potonuće platforme: 'Ovo zvoni na uzbunu. Sve takve naše platforme se trebaju provjeriti'

Image
Foto: RTL

Njezini vlasnici još uvijek ne znaju što će točno sada sa Ivanom D

10.12.2020.
22:15
RTL
VOYO logo

Nije otišla u Irsku, nije je pojeo kit, nisu je kradljivci razmontirali zbog bakra, nisu je odnijeli vanzemaljci ipak je pronađena Ivana D nestala plinska platforma i to otprilike tamo gdje je i bila. Potonula je na dno.

Image
nestala platforma /

Riješen misterij nestanka Ivane D, nastavak istrage otkrit će što se točno dogodilo: 'Naravno da se puknuće nije smjelo dogoditi'

Image
nestala platforma /

Riješen misterij nestanka Ivane D, nastavak istrage otkrit će što se točno dogodilo: 'Naravno da se puknuće nije smjelo dogoditi'

Iz Ine su večeras objasnili da su sva četiri nosača platforme pukla, ali središnji dio, cijev, nije nego se samo svinuo. Do zagađenja mora, uvjeravaju, nije došlo. Šteta ove bizarne nesreće je 90 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli događaj za RTL Direkt prokomentirat će bivši direktor Ine, Davor Štern.

''Nisam sudjelovao u takvim stvarima, ali pošto se bavim toliko godina naftom znam da su se takve stvari događale. Možda ne iste, ali vrlo slične. Bilo je velikih nesreća
na platformama'', rekao je Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća je bila u Meksičkom zaljevu prije nekoliko godina. British Petroleum platforma je u oluji stradala, a kako navodi Štern bila je to ljudska pogreška. Poginulo je 11 ljudi , a još danas je osjećaju posljedice tog događaja. 

''Ovo je jedna od havarija koja se može očekivati u radu s takvim kompliciranim strojevima u takvim uvjetima. Sreća je da nitko nije stradao'', izjavio je Štern. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je teško procijeniti kako se tako nešto dogodilo, no pojašnjava kako je platforma na jednoj nozi ranjivija od platforme na dvije ili tri noge. 

''Mi malo podcjenjujemo Jadran. Na Jadranu znaju biti vjetrovi koji su jako nezgodni. Imamo i dosta nezgodne valove. Ja mislim da je kombinacija starosti platforme, možda nekakva greška u proizvodnji, ali to bi isključio nakon 20 godina, vjerojatno je dovelo do toga da se to dogodilo i budimo sretni da nema zagađenja i da nema gubitka ljudskih života'', rekao je bivši direktor Ine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjava kako plin, čak i da ističe, ne bi zagadio ukoliko ne bi netko u blizini zapalio cigaretu. 

''Prije nekoliko godina je bila kampanja 'idemo bušiti Jadran', idemo istraživati i proizvoditi naftu i plin. Ja sam bio jako protiv toga, tada je gospođa Barbara Dorić, koja je bila šefica agencije za ugljikovodike jako na tome nastojala. Na svu sreću, ona je otišla iz te agencije. Koncesije su dane, ali radi cijene nafte se ništa ne događa. Ona je sad u upravi Ine. Baš me zanima kako je to sad s te strane kad se to događa'', zapitao se Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako moramo prestati razmišljati o proizvodnji nafte u Jadranu. Također Štern smatra kako bi naša državna politika trebala uvjeriti Crnogorce i Albance da to ne rade kod sebe, jer oni su već počeli.

''Ako se tamo nađe nafta u nekim ozbiljnim količinama, mogli bi krenuti u proizvodnju. Ako se nešto slično dogodi, a ovo je dokaz da se događa, mogli bi biti svi ugroženi'', upozorio je Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štern ne vjeruje da su nam Talijani dali nekakvu lošu robu, jer su i oni u platformi sudjelovali s pedeset posto svog kapitala. No sada se treba ići u duboku inspekciju 
provjeru. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo