NIJE ZATRAŽIO RADNU DOZVOLU / Bivšem zatvoreniku Guantanama odbijen ulazak u Hrvatsku: Proveo je 15 godina u zloglasnom zatvoru. Mučili su ga na sve moguće načine

Image
Foto: Profimedia

Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište izvijestilo je u petak da je iz sigurnosnih razloga otkazalo Slahijevo nedjeljno gostovanje u sklopu Filozofskog teatra

7.5.2022.
15:31
Profimedia
VOYO logo

Zagrebačka policija u subotu je izvijestila da je odbila ulazak Mohamedouu Ouldu Salahiju u Hrvatsku, gdje je u nedjelju trebao gostovati u sklopu Filozofskog teatra, jer taj bivši zatvorenik Guantanama nije predao zahtjev za izdavanje radne dozvole.

''Zakonom o strancima propisani su uvjeti ulaska, kretanja i boravka te rad stranaca koji su državljani trećih zemalja u RH. Državaljni trećih zemalja dužni su pribaviti potvrdu o radu, odnosno organizator je dužan predati zahtjev za izdavanje potvrde o prijavi rada. U ovom slučaju, navedena potvrda nije izdana jer nisu ispunjeni zakonski uvjeti propisani za izdavanje navedene potvrde'', odgovorili su Hini iz zagrebačke policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pridružio se Al Kaidi, ali se brzo razočarao

Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište izvijestilo je u petak da je iz sigurnosnih razloga otkazalo Slahijevo nedjeljno gostovanje u sklopu Filozofskog teatra. Iz kazališta su poručili da će umjesto Slahija gostovati urednik tog programa Srećko Horvat.

Salahi je proveo 15 godina bez optužbe u zloglasnom američkom zatvoru Guantanamo gdje je ispitivan i mučen na sve moguće načine. Ovaj Mauritanac se početkom 90-ih u Afganistanu pridružio Al Kaidi koja se tada, uz podršku Sjedinjenih Država, borila protiv prosovjetske vlade. Razočarao se brzo, vratio u Njemačku gdje je radio kao inženjer, ali je ostao u kontaktu s bivšim suborcima koji su kasnije povezani s Osamom bin Ladenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri povratku u Mauritaniju 2000. Salahi je uhićen, a onda i prebačen te mučen u zatvorima u Jordanu i Afganistanu pa u Guantanamo. Salahi nikada nije optužen za kazneno djelo, kao ni njegovi mučitelji.

U samici napisao 'Dnevnik iz Guantanama'

Na hrvatskom je jeziku 2016. u izdanju Profila izašao "Dnevnik iz Guantanama" koji je Mohamedou pisao u samici. Njegovi odvjetnici pravnim su se sredstvima borili skoro sedam godina kako bi dobili dozvolu za objavljivanje knjige a, kada se to konačno 2015. dogodilo, on je već bio u zatvoru više od deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga je odmah postala bestseler New York Timesa, ali on to nije znao i još je pet godina proveo u zatvoru. Ulomke iz njegova dnevnika kao podršku nedužnom čovjeku čitali su Nick Cave, Brian Eno, Colin Firth, Benedict Cumberbatch i mnogi drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo