ZAPLET KOJI VIŠE NIKOGA U HRVATSKOJ NE MOŽE ŠOKIRATI: / Odgođeno suđenje Marini Lovrić Merzel, Prodanović objasnio što se krije iza takve odluke suda

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

I dok je USKOK uvjeren da protiv Lovrić Merzel ima 'čist slučaj' ona tvrdi kako će na sudu dokazati da je sve radila po zakonu i u skladu sa svojim ovlastima.

8.3.2018.
8:43
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Bivša SDP-ova sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel danas je trebala sjesti na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda zbog optužbi za niz nezakonitosti - od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave, no proces je odgođen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROCES PROTIV MARINE LOVRIĆ MERZEL USKORO SE NASTAVLJA? Slučaj se vuče od 2014. godine, ali danas je objavljena nova važna odluka

Početak procesa Marini Lovrić Merzel odgođen je jer je tvrtka Lav Auto Popec, koja je optužena jer je Merzel prodala zgradu za Hitnu pomoć, prestala postojati i zatim otišla u stečaj. Zbog toga je potrebno pribaviti dokumentaciju iz sudskog registra te utvrditi ima li pravnog sljednika, odnosno na koji način nastaviti voditi proces protiv te pravne osobe. Sudac je rekao da će proces protiv te tvrtke vjerojatno biti obustavljen ako se utvrdi da je tvrtka sada u stečaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Lovrić Merzel je objekt za zgradu prve pomoći kupila 2012. od Bernarda Popeca za cijenu znatno veću od stvarne vrijednosti zgrade, čime je počinjena šteta od 4,2 milijuna kuna.

Odvjetnik Marine Lovrić Merzel, Čedo Prodanović, objasnio je zašto je proces odgođen i kad će se nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sud nije službeno obaviješten o tome da je tvrtka Lav Auto Popec otišla u stečaj i sad će se u sudskom registru provjeriti je li to doista istina i tada će se postupak protiv sedmookrivljenih i tvrtke obustaviti. Nova rasprava je u ponedjeljak u 9 sati', rekao je Prodanović.

Image

Više od pet mjeseci u istražnom zatvoru

Suđenje je zakazano nakon što je Vrhovni sud u prosincu presudio da sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić nije mogao odbiti nagodbu USKOK-a s poduzetnikom Željkom Žužićem koji je kao suoptuženik priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita. Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, te Žužića optužnicom potvrđenom još potkraj 2015. optuženi su i ostali akteri ove korupcijske priče - predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec, koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, županičin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NIJE PRIHVAĆENO IZUZEĆE: Turudić će i dalje voditi proces u kojem ne prihvaća blagu kaznu za Željka Žužića zbog mita bivšoj županici

I dalje tvrdi da je sve radila po zakonu

Nakon što je zagrebački sud odbio Žužićevu nagodbu USKOK je podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti, koji je Vrhovni sud usvojio, ustvrdivši da sudovi ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost. Spornu je odluku sudac Turudić donio sredinom prošle godine, a kako USKOK na nju nije imao pravo žalbe posljednja pravna mogućnost bila im je zahtjev za zaštitu zakonitosti, izvanredni pravni lijek o kojemu odlučuje Vrhovni sud. I dok je USKOK uvjeren da protiv Lovrić Merzel ima 'čist slučaj' ona tvrdi kako će na sudu dokazati da je sve radila po zakonu i u skladu sa svojim ovlastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo