IZBORI PRED VRATIMA / Bitka na desnici: Može li Škoro stići Grabar Kitarović i kako od toga profitira Milanović?

Kako se bliže izbori, sve je neizvjesnije tko će zasjesti u fotelju na Pantovčaku

11.12.2019.
19:01
VOYO logo

Dok popularnost Kolindi Grabar-Kitarović pada, Miroslavu Škori, koji poziva HDZ-ove birače da glasaju za njega, popularnost raste.

Predsjednički kandidati nikako da se sretnu oči u oči. No, obilazeći Hrvatsku jedni drugima nastoje naštetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Činjenica je da prvi put imamo aktualnu predsjednicu koja ide po drugi mandat i koja kukavički od početka do kraja bježi od debate u prvom krugu. Uđe li u drugi krug, možemo očekivati isto", kazao je SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović komentirajući u Donjem Lapcu odbijanje Grabar Kitarović za sudjelovanje u debatama.

Prozvana mu je odgovorila putem društvenih mreža: ''Sučeljavanje? Pokažite onaj minimum poštovanja prema našim ljudima, recite što im nudite, kako vidite budućnost ovog naroda i ove države, uobličite to u pristojan dokument te sučelimo programe'',

Ni Škoro, koji dozira javne nastupe, nije ostao dužan: ''Kolinda Grabar-Kitarović odbija sučeljavanje s izlikom da joj ne odgovaraju termini. Neka njezina numerologinja slobodno izabere neki sretniji datum, a ako nijedna sretna kombinacija brojeva do izbora nije dostupna, može umjesto nje doći njezin šef Andrej Plenković''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A manje od dva tjedna do izbora ovo troje kandidata vodi gotovo mrtvu trku. Prema istraživanju RTL-a u suradnji s Promocijom plus, Grabar-Kitarović bira 26,8 posto ispitanika, Milanovića 25,4 posto, a Miroslava Škoru 21 posto. Predsjednici već četiri mjeseca pada potpora.

Na predizbornom skupu u Gorskom kotaru poslala je poruku protukandidatima: 'Ne želim povratak na staro. Na ono 'mi ili oni', gdje oni definiraju tko smo to mi. Tko je to istinski HDZ ili nije. Isto tako ne želim eksperimente koji vam govore o promjenama predsjedničkih ovlasti'.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škoru bi u drugom krugu odabralo 50 posto ispitanika, a Kolindu Grabar Kitarović 45,2 posto. Da se ondje nađe sa Zoranom Milanovićem, Škorina pobjeda bila bi uvjerljivija. Biralo bi ga 52,9 posto ispitanika, a Milanovića 43,5 posto.

No, mnogi se pitaju može li Škoro ući u drugi krug i uzeti glasove birača HDZ-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Razlika koja sad djeluje relativno velika zapravo je vrlo mala kad se gleda, ako uzimaš iz istog biračkog bazena glas, ako uzmeš jedan glas, to je dva. Jedan si uzeo drugoj strani kad si ga dodao sebi, razlika se smanjila za dva, tako da ta razlika nije više tako nedostižna'', smatra politički analitičar Ivica Relković.

On ima i pobjednički recept za Škoru: ''Ako bi tema kojom se bavi bila budućnost, poduzetništvo, Hrvatska bolje i tako dalje, da se ponajprije koncentrirao na takve teme, i predstavio sebe kakvog ga poznamo i kroz pjesme, mislim da bi već sada bio prvi na listi kandidata, a ne treći''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, da HDZ ima svoju kandidatkinju iza koje mora stati, poručuje  potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković: ''Onaj kandidat koji bi potencijalno dobio glasove HDZ-a, a to ne bi bila aktualna predsjednica, to jača kandidata sa suprotne strane, a to je Milanović. To je matematički jasno''.

Kako se bliže izbori, sve je neizvjesnije tko će zasjesti u fotelju na Pantovčaku.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo