DAN OČEVA / Biti tata: 'Najbolja stvar koja mi se dogodila. Kad ti se dogodi, ne možeš usporediti s ničime'

Šezdesetih godina prošlog stoljeća 10 posto djece odgajano je bez oca iako je očeva uloga u obitelji neizmjerno važna

19.3.2019.
22:45
VOYO logo

599 dijelova legića djeluje zastrašujuće, ali nakon bezbrojnih sati zajedničkog slaganja, Bugatti je gotovo složen uz mnogo strpljenja Noaha i Luke Kezele.

''To je vrlo bitno za razvoj djece. Taj element druženja, sastavljanja, interaktivnosti, a meni osobno to jako puno znači jer na taj način i ja neka svoja znanja prenosim na sina, tako da taj element je dobar. Odličan štoviše'', zadovoljno kaže Luka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noah i Luka, otac i sin, po nečemu su rijetki u Hrvatskoj. U tek devet posto slučajeva otac dobije skrbništvo nad djetetom, a to se kod njih dogodilo pa su sada tim.

Svakom je sinu baš njegov tata najjači i najbolji, a i Luka može biti ponosan jer je i on takav. Kako kaže Noah: ''Pravedan, zabavan, zna se zezati stalno, ponekad se dogodi neka glupost, onda zna biti malo ljut, strog je, pošten je. Uvijek me posluša i kad mi se nešto dogodi, da neko rješenje za to. Ukratko, pošten pravedan, dobar otac. I strog''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kakav bi otac zapravo trebao biti? To vjerojatno znamo svi, a ovo su statistike što tate u Hrvatskoj doista čine.

Tek 17 posto tata prisustvovalo je porodu svog djeteta. 45 posto ih kuha djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

52 posto posto mijenja pelene, a 76 posto igra se s djecom dok su još u dojenačkoj dobi.

Kad krenu prave aktivnosti, tata postaje nezamjenjiv što tvrdi i Erik Čokalj uz loptu koju napucava s tatom Ivicom, a mama Irena dodaje: ''Tata je s njim više na igralištu i vani nego ja, a neće s tatom spavati, nego sa mnom''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova tročlana obitelj uskoro će dobiti i četvrtog člana, Manuelu kojoj je baš tata Ivica odabrao ime. Još jednom će proći onaj isti osjećaj kao kad je s Erikom prvi put postao tata: ''Najbolja stvar koja mi se dogodila. Kad ti se dogodi, ne možeš usporediti s ničim''.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća 10 posto djece odgajano je bez oca. Danas se taj postotak gotovo pa učetverostručio iako je očeva uloga u obitelji neizmjerno važna. Igranje nogometa i slaganje legića samo su neki od stereotipova jer biti otac mnogo je, mnogo više toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike