neispričana priča / Biste li se odrekli slobode u ime nečije sigurnosti? U kinima uskoro intiman portret najkontroverznije ličnosti 21. stoljeća

Image

Iako se radi o konzervativnom domoljubu, koji je postao sramotan zviždač o kojem se snimio Oskarom nagrađen dokumentarac te napisalo nekoliko knjiga, biografski triler će nam pokazati stvari iz potpuno nove perspektive

16.9.2016.
9:08
VOYO logo

Uskoro u naše kino dvorane stiže intiman portret jedne od najkontroverznijih ličnosti 21. stoljeća. Oliver Stone, višestruki dobitnik nagrade Oscar, otvorit će vrata još neispričane priče o Edwardu Snowdenu.

Iako se radi o konzervativnom domoljubu, koji je postao sramotan zviždač o kojem se snimio Oskarom nagrađen dokumentarac te napisalo nekoliko knjiga, biografski triler će nam pokazati stvari iz potpuno nove perspektive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Fokusirat će se na Snowdenove osjećaje i okidače koji su doveli do objavljivanja informacija o nazakonitom nadgledanju Nacionalne agencije za sigurnost. U isto vrijeme do izražaja će doći i strahovito bitan odnos Snowdena i njegove dugogodišnje ljubavi.

Mišljenja su podijeljena, za neke je junak, za neke izdajica. Bez obzira na to na kojoj ste strani ova epska priča o razlozima zašto i kako je to učinio, te koje je žrtve podnio, čine jedan od najboljih filmova godine. Snowden će nam postaviti provokativna pitanja o tome čega smo se spremni odreći, već 22.09.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PREMIJERNA PROJEKCIJA:

15. RUJNA u 20:00 sati u Cinestaru Zagreb, Branimir centar 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Poznati na premijeri Snowdena

Image

Poznati na premijeri Snowdena

Image

Poznati na premijeri Snowdena

Image

Poznati na premijeri Snowdena

Image

Poznati na premijeri Snowdena

PRIČA:

Prije nego što je cijeli svijet saznao njegovo ime, Edward Snowden je u svakom pogledu bio potpuno predan američkoj vladi. Nakon odrastanja u obitelji koja je generacijama radila u vladinim odjelima, prijavio se u vojsku i postao član specijalne jedinice za borbu u Iraku. Kada je nesreća na treningu srušila snove o vojnoj karijeri, pridružio se Središnjoj obavještajnoj agenciji (CIA) a kasnije nastavio raditi u Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA). 2013. Snowden je napustio svoj posao u NSA-i odletio u Hong Kong, gdje se susreo s novinarima Glennom Greenwaldom, Ewenom MacAskillom i Laurom Poitras. Svrha sastanka bila je objavljivanje priče epskih razmjera koje je potresla svijet jer je svjedočio o stvarnom opsegu nadzora telefonskih i online informacija koje SAD vrši u zemlji i inozemstvu. U ovom virtualnom moru podataka nije se radilo samo o podacima stranih vlada i navodnih terorističkih skupina, već o tome da “big brother” nadzire svakog američkog građana. Zabrinut protuzakonitim radnjama obavještajnih programa, Snowden je pažljivo prikupio dokaze kako bi pokazao pravo lice tih prekršaja. Iako je morao napustiti svoju obitelj i dugogodišnju ljubav Lindsay Mills, Edward  je  pronašao hrabrosti da djeluje u skladu sa svojim načelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ovaj triler otvara vrata za mnoge priče o Edwardu Snowdenu. Istražuju se sile koje su mladog konzervativnog domoljuba koji je žarko želio služiti svojoj zemlji promijenile u zloglasnog zviždača. To postavlja provokativna pitanja o slobodama kojih smo se spremni odreći u ime sigurnosti.

Biografski triler SNOWDEN dolazi u  naša kina 22. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O NASTANKU FILMA:

Oliver Stone svoju je karijeru posvetio ključnim trenucima koji su definirali američku kulturu. Smatra se jednim od najprovokativnijih filmaša, koji obrađuje razne političke teme i priče o velikim ličnostima te ih iznosi u hvaljenim filmovima poput »Vod smrti JFK«, »Rođen 4. srpnja«, »El Salvador«, »Rođeni ubojice«, »Wall Street« i mnogi drugi. Stoga nije čudo da su Stoneove oči posebno promotrile priču o Edwardu Snowdenu kojom je u pojedincu odmah aktivirao osjećaj raskrinkavanja licemjerja u visokim krugovima.

Stone se pitao kako bi film ponudio javnosti nešto nepoznato. O Snowdenu je već snimio Oscarom nagrađen dokumentarni film, te napisao nekoliko knjiga. "Odlučio sam istražiti što se događa u njegovoj glavi", kaže Stone, "Što je bio okidač. Pitao sam se da li je već bio svjestan cijene koju će morati platiti. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo kada je Snowdenov ruski odvjetnik Anatolij Kucera kontaktirao producenta Moritza Bormana s prijedlogom da Stone režira filmsku adaptaciju svog romana o američkom zviždaču. Nakon početnih pregovora, Stone je odletio u Moskvu, gdje se osobno susreo s Snowdenom. "Tada nisam znao hoćemo li ćemo koristiti fiktivno ili pravo predstavljanje njegovog života", objašnjava redatelj.

Oni su odlučili da se prilikom pisanja scenarija oslanjaju na dvije knjige prijedloga, odnosno knjige Dossier Snowden (The Snowden Files: The Inside Story of the World’s Most Wanted Man) Luka Hardinga i roman Time of the Octopus Antolija Kučerena. Timu se pridružio pisac Kieran Fitzgerald, koji je upravo tada za HBO u Berlinu radi na pilot seriji o hektivizmu. "Bio je vrlo povoljan trenutak", kaže Fitzgerald ", osjetio sam da je to vjerojatno najvažnija priča koju ću ikada napisati, pa sam odmah pristao sudjelovati. Tjedan dana kasnije sam se već susreo sa Snowdenom u Moskvi. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne iznenađuje da je Snowden u početku sumnjičavo gledao na filmsku ekipu. "On nije tražio dogovor za snimanje. To je inicirao njegov odvjetnik, koji je mislio da sam ja prava osoba za ovaj posao ", prisjeća se Stone.

Želja je bila napraviti film s najviše točnih detalja o  unutrašnjem djelovanju NSA, pa su se Stone i  Fitzgerald savjetovali sa stručnjacima i konzultantima, uključujući i poznate zviždače Williama Binneya i Thomasa Drakea. "Za mene i Olivera je vrlo važno da se Snowdnove riječi ne pojednostavljuju. Željeli smo da publika vjeruje u razgovor između Eda i njegovih kolega i nadređenih ", kaže Fitzgerald.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Fitzgerald je svjestan da je takvom  tajanstvenom organizacijom, kao što je NSA, teško provjeriti ispravnost činjenica. "Tko može dokazati ono što se događa unutar NSA? Međutim, u filmu baratamo s dovoljno povlaštenih informacijama kojima sigurno izazivamo nervozu NSA zaposlenika."Za Fitzgeralda je u središtu priče Snowdenova transformacije poslušnog sina iz bogate obitelji s vojnom tradicijom u  čovjeka koji je po mnogima počinio najveći zločin u američkoj povijesti. I naravno što je to što ga je potaknulo da baci svoju teško stvorenu karijeru u vjetar  i prepusti se na milost i nemilost ustanove za koju se zakleo da će ga štititi. "To je kao grčka tragedija. Svi znamo što je učinio. Ali ne znamo kako i zašto. "

Stone i Fitzgerald su ubrzo shvatili da je ključ za razumijevanje tog misterioznog muškarca krije u njegovom dugogodišnjom odnosu s Lindsay Mills. "Da bismo razumjeli Edwada, najprije morate shvatiti taj odnos", kaže Stone, "Mediji su potpuno previdjeli koliko ona znači za njega." Fitzgerald kaže: "Niti jednoj osobi na cijelom svijetu ne vjeruje koliko njoj. Bila je tu kroz razdoblje od 10 godina u kojoj je došlo do njegove transformacije. Njegova promjena se mora promatrati kroz interakciju s Lindsay. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su završili s prvim nacrtom scenarija, Stone i Fitzgerald su se vratili u Rusiju, gdje su dobili Snowdenov blagoslov - i neke tehničke ispravke.

Produkcija se kasnije vratila u Moskvu kako bi snimili zadnji prizor o kojem će ljudi govoriti još dugo nakon što izađu iz kino dvorane. "Zbog završne scene smo bii apsolutno ushićeni" otkriva Stone. "Napravili smo film, koji je važan. Napetost koja ga prožima odražava stvarnost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glumci: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Ryhs Ifans, Scott Eastwood, Nicolas Cage, Zachary Quinto, Timothy Opyphant, Mellisa Leo

Režija: Oliver Stone

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenarij: Oliver Stone, Kieran Fitzgerald

Žanr: Triler, biografska drama, 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Producent: Wild bunch

US distributor: Open road

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajanje filma: 130 minuta

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo