'NEUŠMINKANI DOKTOR S HARVARDA' / Biseri se nizali, on je bio postojan: Po ovom ćemo pamtiti 'vladavinu' bivšeg ministra gospodarstva

Ministrovo naslijeđe: Vrijedi se prisjetiti svih bisera i afera kroz koje se povlačilo ministrovo ime prije ovog, za njegovu ministarsku fotelju, kobnog utorka

12.12.2023.
19:15
VOYO logo

Ministar gospodarstva Davor Filipović ekspresno je smijenjen u utorak, zajedno s posebnim savjetnikom Juricom Lovrinčevićem.

Pitanje Filipovićeve smjene potezalo se s vremena na vrijeme, posebno kada je otkrivena afera 'Plin za cent', no u utorak je premijeru Plenkoviću kao 'točka na i' došla objava Nacionala, transkripti snimljenih razgovora Lovrinčevića i novinara Marina Vlahovića na kojima Lovrinčević navodno pokušava reketariti medij Mreža TV. Navodno se radilo o ukupno 200.000 eura, od čega su neke promidžbene kampanje već bile realizirane, dok su druge bile u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekad ga je premijer hvalio, no danas je Filipović izgubio njegovo povjerenje. Vrijedi se, stoga, prisjetiti, svih bisera i afera kroz koje se povlačilo ministrovo ime prije ovog, za njegovu ministarsku fotelju, kobnog utorka, a koje je pobrojio 24sata:

Image
TAJNE SNIMKE /

Poslušajte dio razgovora koji je Filipovića koštao posla: 'Ja njega mogu držati na ledu dva, tri dana, kužiš?

Image
TAJNE SNIMKE /

Poslušajte dio razgovora koji je Filipovića koštao posla: 'Ja njega mogu držati na ledu dva, tri dana, kužiš?

Afera Semafor

"Kad sam prvi put došao u Ameriku, dobili smo jasnu uputu da se ne smiju kršiti pravila jer se može izgubiti stipendija. Kako je moja stipendija bila 35.000 dolara godišnje, pazio sam na svaki detalj, pa i na prelazak ulice. Tako sam jednom 15-20 minuta stajao na semaforu, nigdje nije bilo žive duše, dok se nije pojavio jedan čovjek i pritisnuo ono što mi danas imamo i upalilo se zeleno svjetlo", kazao je u jednom intervjuu doktor ekonomije, Davor Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to pokolebalo HDZ da ga najprije isturi kao kandidata u utrci za gradonačelnika Zagreba, a zatim na ministarsku poziciju.

Nadzorni odbori…

Tijekom kampanje za gradonačelnika obećao je, među ostalim, izgraditi tvornicu cjepiva protiv karcinoma, kao i tvornicu za cjepivo protiv covida-19. Ustvrdio je i da su HDZ-ovci u Hrvatskoj diskriminirani. Blesavo je prokomentirao natpis u Ilici povodom smrti Đorđa Balaševića, nenajavljeno posjetio Glazbeno učilište u Zagrebu, a ravnateljica je pozvala policiju…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon poraza na lokalnim izborima, zasjeo je u Nadzorni odbor Ine. Prethodno je bio u Nadzornom odboru Hrvatskih šuma, u vrijeme skandala s hapšenjem predsjednika uprave Krunoslava Jakupčića, u sklopu afere povezane s Josipom Rimac.

Plin za cent

Uslijedila je ogromna afera Plin za cent, u kojoj je otkriveno kako je HEP skupo kupovao, a zatim prodavao viškove plina ispod cijene i na taj način gubio desetke milijune eura. Otkriveno je tada da je Filipović bio upozoren na takvu praksu, ali nije po tom pitanju učinio baš ništa. Dapače, optuživao je druge aktere u priči, ali svoju odgovornost nije vidio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kretanje cijena

Filipović je u veljači ove godine predstavio i aplikaciju 'Kretanje cijena'. Cilj je bio pomoći građanima usporediti cijene u trgovačkim lancima. Tvrdio je ministar da je aplikacija kontrolni mehanizam koji štiti građane od neopravdanog podizanja cijena te kako 'dokazano daje efekt'. Posjećenost aplikacije bila je - mizerna.

Demografija nedjeljom

Filipović je svojedobno, kao ministar gospodarstva, zaključio da 'neradna nedjelja pomaže demografiji'.
"Obitelj je temelj hrvatskog društva, a u konačnici, više slobodnog vremena sa svojim najmilijima može se u perspektivi i pozitivno reflektirati na demografske izazove s kojima se susrećemo", zaključio je Filipović tada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković nakon smjene: 'Zgroženi smo, izgubio sam povjerenje u Filipovića. Nismo tu da dilamo infomacije'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo