POTHVAT RAVAN ČUDU / Birokratska zavrzlama: RTL Direkt pokušao uknjižiti livadu koju mu je darovao načelnik Kešer!

Bez 10.000 kuna ne bismo prošli, što je, kad se podvuče crta, 10 puta veća vrijednost od darovane livade

6.2.2020.
23:34
VOYO logo

Nakon što je najbogatiji načelnik u Hrvatskoj, SDP-ov Mladen Kešer, koji je u imovinsku karticu upisao 279 nekretnina, jučer RTL Direktu darovao livadu uz uvjet da se na nju uknjiži, novinari su krenuli put birokratskog labirinta.

Načelnik Općine Kalnik, kao što je Direkt izvijestio jučer, naslijedio je brojne šume, oranice, puteve, pašnjake i livade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANAK

Novinari Direkta prvo su pronašli livadu u gruntovnici i katastru i shvatili da se Kešer u katastru vodi kao izvanknjižni vlasnik, a u zemljišnoj knjizi je čak sedam vlasnika, od kojih nijedan nije povezan s načelnikom. Dio vlasnika je livadu, pak, naslijedio od gospođe rođene 1884. godine pa bi novinari zapravo i s njima trebali povesti privatnu tužbu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi uopće nešto pokrenuli, shvatili su da prvo moraju o svom trošku izraditi geodetski elaborat, što će, s obzirom na kvadraturu livade od 342 četvorna metra, koštati 8000 kuna. Naknadno su doznali da je pojedinačni upravni postupak još prošle godine pokrenula osoba koja nigdje nije upisana kao vlasnica. 

"Čak bi se možda trebalo ići i u parnicu"

"Ako ste darovanjem dobili bilo kakvu nekretninu, vi ćete to darovanje prijaviti i podnijet ćete darovni ugovor na nadležni ZK odjel. U tom nadležnom ZK odjelu, ako je moguća provedba, provest ćete ju, a ako je situacija ovakva kakvu kažete, onda je potrebno napraviti usklađenje i taj darovni ugovor predati u katastru gdje će vam oni reći što napraviti s parcelom, ako je ona u nekakvom drugom obliku, da bi bila provedena u zemljišnoj knjizi", kazala je pomoćnica ministra Mirela Fučkar te dodala da vlasnik može osporavati vlasništvo ako ima valjane dokumente koji njemu idu u korist ili dokazuju njegovo vlasništvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak će možda biti potrebno ići i u parnicu dokazivanja vlasništva", kazala je Fučkar. 

Eto, za livadu od 342 m2 RTL Direkt bi potrošio oko 8000 kuna na elaborat, a tu su naravno i sudski troškovi ako bi došlo do tužbe. Imali bismo još platiti i naknadu od 1500 kuna za upisivanje vlasništva gdje također još ima rokova i zavrzlama. Bez 10.000 kuna ne bismo prošli, što je, kad se podvuče crta, 10 puta veća vrijednost od darovane livade.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo