BIRAČI SU APATIČNI, A MILANOVIĆ JE TOME JOŠ I PRIPOMOGAO: / Profesor Čular upozorio: 'HDZ-u odgovara mala izlaznost'

Image
Foto: Screenshot: RTL

Na posljednjim parlamentarnim izborima gotovo polovica građana je apstinirala, glasalo je njih 47 i pol posto.

26.5.2020.
21:32
Screenshot: RTL
VOYO logo

Hrvatska očekuje parlamentarne izbore koji će se održati 5. srpnja, a predizborna kampanja, koja još nije službeno ni počela, već se dobro zahuktala. Tome je pridonio i predsjednik Zoran Milanović koji je izjavio kako možda neće ni izaći na izbore u srpnju.

"Kad predsjednik šalje takvu poruku, što možemo mi građani onda očekivati", kazao je jedan građanin za RTL. Njegovo mišljenje mnogi, nažalost, dijele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trebao bi povući izjavu'

Soiolog Dražen Lalić komentirao je Milanovićevu izjavu. "Izletilo mu je. Nije dobro promislio, šteta je učinjena. I predsjednik ima pravo na grešku, ali mislim da je sad pravi čas da ga se pozove da povuče tu izjavu jer on mora davati primjer da ljudi iziđu na izbore", kazao je profesor Lalić.

Na posljednjim parlamentarnim izborima gotovo polovica građana je apstinirala, glasalo je njih 47 i pol posto. Devetestih i 2000-ih imali smo puno veći odaziv - tad je apstinencija bila između 23 i 30 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Goran Čular rekao je kako postoje stare sduije koje su ustanovile da postoje dva tipa apstinenata.

"Jedni su apolitični koje nikako ne možete izvući na izbore. Drugi dio su razočarani politikom i takvih je iz godine u godinu i od izbora i zbora sve veći broj. Postoje i situacijski, koji glasuju za jednu stranku, ali dođe trenutak ako ne žele više za nju glasati neće ni za niti jednu drugu pa to rješavaju da na izbore ne izlaze", ističe Čular.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-u odgovara mala izlaznost

"Zadnjih 20 godina i zemlje zapadne i istočne Europe zapravo biraju taj izlaz iz politike, zapravo rješenje je to da ne sudjeluju na izborima", dodao je.

HDZ-u odgovara mali izlazak na izbore, rekao je Čular.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo