Mislav Kolakušić / Biografija predsjedničkog kandidata: Tko je Mislav Kolakušić?

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ono što je sigurno jest da kontoverzni bivši sudac nikoga ne ostavlja ravnodušnim

6.12.2019.
17:00
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

"Neću dugo biti u Europskom parlamentu jer ću postati predsjednik države, a poslije ću biti premijer, ali istovremeno i ministar pravosuđa te unutarnjih poslova", najavio je Mislav Kolakušić jutro nakon što je, iznenađujuće, osvojio mandat na izborima za Europski parlament u svibnju 2019.

Bivši sudac Trgovačkog suda "apsolvirao" je Europski parlament te je krenuo u pohod na Pantovčak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolakušić se u javnosti prvi put pojavio kada je za vrijeme Vlade Zorana Milanovića na ocjenu ustavnosti poslao Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Tada je govorio kako su predstečajne nagodbe Slavka Liniće ravne privatizacijskoj pljački iz 1990-ih godina. Žestoko je kritizirao i Zakon o izvanrednoj upravi te način rješavanja krize u Agrokoru.

No krenimo redom. Mislav Kolakušić rođen je 15. rujna 1969. godine. Otac mu je Zagrepčanin, a majka Slavonka iz malog mjesta pored Đakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moji roditelji su me učili kako se voli Hrvatska, što znači društvena odgovornost. Hrvatska je došla u situaciju kada je gospodarstvo uništeno", rekao je Kolakušić u jednom intervjuu.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je završio Srednju školu Upravnog smjera, a 1997. godine i Pravni fakultet, dok je pravosudni ispit položio 2000. godine.

Pravnu karijeru počeo je kao sudski vježbenik na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a radio je i na Općinskom sudu u Zagrebu, Županijskom sudu u Zagrebu od 1998. do 2000., bio je sudski savjetnik na Trgovačkom sudu u Zagrebu 2000., radio je i na Upravnom sudu, bio je i glasnogovornik Upravnog suda od 2009. do 2011. godine, posrednik za radne odnose istog suda od 2005. do 2011., te predsjednik Udruge hrvatskih sudskih savjetnika i vježbenika od 2006. do 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Trgovački sud u Zagrebu došao je 2011. godine gdje se zadržao sve do sbivnja 2019. kada se povukao sa sudačkom mjesta zbog odlaska u Europski parlament. Imao je i ambicije da postane Ustavni sudac, no to mu nije uspjelo.

Kolakušiću su često zamjerali da politički nastupa s pozicije suca, no on je odgovarao da u tome ne vidi ništa sporno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Anti)korupcija kao forte

Političku karijeru Kolakušić je započeo 2018. kada je osnovao Udrugu građana Antikorupcija, kojoj je postao i predsjednik. Kao što i ime udruge govori, Kolokašić u svojim nastupima najviše govori o korupciji.

Snažnu kampanju za europske izbore vodio je na društvenim mrežama te se često hvalio da ga na Facebooku prati daleko više ljude nego bilo kojeg drugog političara. Sve to rezultiralo je osvajanjem 68.882 glasa, dok su, za usporedbu, ostali kandidati s njegove liste zajedno dobili manje od 1500 glasova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već u vrijeme europske kampanje govorio je kako su mu ambicije daleko veće.

"Hrvatskoj nedostaje pravde, morala i jednakosti. Postoji samo jedno mjesto s kojega možete promijeniti Hrvatsku, a to je Vlada i 76 mandata u rukama. 75 ruku ne može odlučiti ni gdje će stajati kišobran", rekao u nekoliko navrata Kolakušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovom pohodu na na apsolutnu vlast u Hrvatskoj, sada je na redu Pantovčak i predsjednička funkcija.

Kolakušić ne daje često izjave i intervjue, dapače, mediji su mu česta meta. Većinu kampanje i dalje vodi na društvenim mrežama. U rijetkim medijskim nastupima najavljivao je kako će podijeliti 100.000 otkaza u državnim službama te da je više od pola sudaca korumpirano i treba ih rastjerati. Također zanimljivo, rekao je da kao predsjednik želi minimalnu plaću od 70.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bira riječi

Kolakušić se tijekom nedavnog gostovanja u RTL Direktu osvrnuo na izostanak debate predsjedničkih kandidata, ali i na svoje kritičare te pritom nije birao riječi. 

Protukandidate je nazvao "kukavicama koje sramote birače, hrvatski narod i sebe", ujedno je govorio da nemaju pojma o čemu pričaju, da lupetaju gluposti i da su neznalice. Nije se na tome zaustavio, prozvao je medije i naveo da se većinom financiraju iz državnog proračuna pa im odgovara "ovakva situacija", a posebno je žestok bio prema političkom analitičaru Žarku Puhovskom. "On 25 godina ima prostora u medijima, kvazinapada vladajuće, a koja mu je jedina svrha postojanja? Uništavati svaku novu opciju koja se pojavljuje", napao je Kolakušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhovski nije propustio komentirati taj detalj, ali i općenito ono što Kolakušić govori.

"Po karakteru je autoritarna osoba i želi nametati autoritet. Također, najopasnija loša apstrakcija autoriteta jest red ili poredak. Kad to postavite kao najvišu vrijednost, imate stegu ili disciplinu umjesto vrijednosti, a to graniči s totalitarizmom. Zato sam rekao ono što ću opet ponoviti, da ga vidim kao Hitlera iz našeg sokaka. Zato se naljutio na mene", rekao je Puhovski za Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjem istraživanju RTL-a u suradnji s Promocijom plus Kolakušić se udaljio od vodećeg trojca, ali nezanemarivih 10,6 posto ispitanika njega želi za predsjednika (u odnosu na 14 posto u studenom).

Ankete mu previše šansi nisu davale ni za europske izbore, ali je ipak uspio iznenaditi, ponajprije zahvaljujući društvenim mrežama. Hoće li ovaj kontroverzni bivši sudac uspjeti izvesti još jedno iznenađenje i ući u drugi krug predsjendičkih izbora doznat ćemo 22. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo