Bioenergetičarka bolesnicu bacila u invalidska kolica

Previše povjerenja u alternativnu medicinu visokom je cijenom, vlastitim zdravljem, platila 38-godišnja Zagrepčanka, koja se pokušala izliječiti kod bioenergetičara.

2.5.2012.
9:21
VOYO logo

Naime, 38-godišnja ZagrepčankaD. K. već petnaestak godina boluje od multiple skleroze, pa je pomoć odlučila potražiti i kod bioenergetičara.

"Otišla sam toj ženi po preporuci prijateljice. I kad sam joj rekla da sam na citostaticima, doslovno me upitala znam li što citostatici čine u mom tijelu, i neka svom djetetu dam hranu pošpricanu citostaticima, pa ću vidjeti što će se dogoditi. Njene su me riječi toliko uplašile, da sam prestala piti i citostatike, i sve druge lijekove. Ona me u toj odluci potpuno podržala", ispričala je D. K. za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prestanka uzimanja terapije pala ukolica

Dnevno je pila po četiri do pet različitih lijekova za ublažavanje progresije i simptoma ove neurodegenerativne bolesti, a kada ih je prestala uzimati, dobila je snažan tremor i potpuno klonula.

"Tresla sam se kao prut. Otišla sam obiteljskom liječniku koji mi je rekao da ponovno počnem piti lijekove, ali ne punu dozu. Tek kad posjetim neurologa, znat ću koliku sam štetu sebi napravila time što sam odustala od terapije", ispričala je D. K., koja je danas vezana uz invalidska kolica i potpuno ovisna o tuđoj pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje je iskustvo s alternativnom medicinom povjerila, kaže, u želji da druge ljude spriječi da se upuste u avanturu u kakvu se sama upustila. Za zdravstveni kolaps koji je doživjela nakon samo nekoliko bioenergetskih seansi ne krivi samo svoju naivnost, već i nedopustiv postupak bioenergetičarke koja ju je u samo nekoliko dana terapije uspjela odgovoriti od uzimanja lijekova koji sprječavaju progresiju njene bolesti.

Liječnici i alternativci zgroženi slučajem

I liječnici i predstavnici alternativne medicine zgroženi su ovim slučajem, te kažu kako je nedopustivo prekidati propisanu terapiju lijekovima ako se pacijent odluči isprobati alternativne metode liječenja. Alternativnu medicinu, upozorava neurologija Vanja Bašić Kes, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Sestara milosrdnica, moguće je koristiti samo kao komplementarnu. Oboljelima od multiple skleroze pomoći mogu akupunktura, brusnica, vitamin D, tai chi i joga, dok terapije poput stimulacije imunog sustava, upotrebe pčelinjeg otrova i hiperbarične oksigenacije nisu dovoljno ispitane i mogu biti i štetne za bolesnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo