BILJKA KOJU SU JELI I RIMSKI CAREVI STIGLA NA TRŽNICE: / Šparoge su ove godine malo uranile, a pazite kolika im je cijena za kilogram

Image
Foto: Ilustracija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Zbog njihove niske kalorijske vrijednosti nema opasnosti od debljanja, a preporučuju se i ženama reproduktivne dobi, kardiovaskularnim bolesnicima te onima koji imaju problema s jetrom i bubrezima

12.3.2020.
9:31
Ilustracija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Pola mjeseca ranije nego prošle godine, na tržnicama su osvanule šparoge. Iako ih najviše ima u priobalnim gradovima, može ih se naći i na tržnicama u unutrašnjosti. No, mnogima je njihova cijena prevelika. U Splitu je to 25 kuna po svežnju.

"Slabo ide. Imali su ljudi više para prošlih godina, sada su plaće manje", požalio se RTL-u prodavač Stipe, dok Danica dodaje: "Mislim da je to puno sada za početak, a bit će toga poslije kiša koliko hoćete."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoke cijene u unutrašnjosti

Šparoga ima i na zagrebačkim tržnicama, ali po puno većim cijenama. "Kilogram dođe 100 kuna, veći svežanj 50, a mali su za 25 kuna", nabrajala je prodavačica Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se ovo čini puno, lani je na zagrebačkim tržnicama cijena šparoga za svežanj znala dosezati i 80 kuna, a za kilogram čak i 150. Stalni kupci to pamte. "Nisam primijetio da su cijene išle nešto posebno gore, a šparoge inače volim. Volimo napraviti fritaju, neku salatu", rekao je Vido.

Nema opasnosti od debljanja

Ovo povrće su konzumirali i rimski carevi, a nutricionisti ga preporučaju zbog blagotvornog djelovanja na zdravlje. Naime, zbog njihove niske kalorijske vrijednosti nema opasnosti od debljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One su svakako preporučljive za žene repreduktivne dobi, za kardiovaskularne bolesnike s obzirom da rutin u njima utječe na snižavanje krvnog tlaka i kolesterola. Također, šparoge su pogodne i za sve one koji žele uvesti gorke namirnice koje štite našu jetru i bubrege. One su zapravo jako dobri pomoćnici u očuvanju zdravlja", zaključuje nutricionistica Karmen Matković Melki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo