Bili na rubu propasti, prijetili im otkazi i stečaj, a onda su proizveli svjetski hit

Nakon što joj je prošle godine prijetio stečaj i otkazi radnicima, tvrtka Elan motorni brodovi podigla se iz pepela te zadivila svijet svojim novim proizvodom.

15.10.2013.
9:23
VOYO logo

Na predstavljanju ovogodišnjeg biogradskog Boat Showa, zvijezda događaja bila je tvrtka Elan motorni brodovi d.o.o., koja već više od 10 godina u Obrovcu proizvodi motorne jahte visoke kvalitete i prepoznatljivog sportskog dizajna.

Na ovogodišnjem izdanju Biograd Boat Showa premijerno će izložiti svoj novi model Elan Power 30, koji je u samo nekoliko tjedana od porinuća prototipa postao svjetski hit, osvojio i javnost i stručnjake, te izazvao interes brojnih kupaca širom Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat trogodišnjeg razvoja, koji se odvijao u tržišno i financijski vrlo nepovoljnim uvjetima, nominacija je tog jedinstvenog plovila za nagradu European Powerboat of the Year 2014 – priznanje koje dodjeljuje žiri sedam najvećih europskih nautičkih časopisa iz Njemačke, Švicarske, Italije, Norveške, Nizozemske, Austrije i Francuske.

Plovilo je predstavila Jasmina Čerina, direktorica Elan motornih brodova, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako tvornica i brodovi koje proizvode nose poznato ime Elan, poznati slovenski brend tvornicu u Obrovcu prodao je Matijažu Avšiću, vlasniku Beta Yachtinga iz Sukošana.

Radnici povukli zahtjeve za isplatu plaća

No, nije sve išlo tako glatko. Za tvrtku Elan motorni brodovi prošle je godine gotovo proglašen stečaj. Radnici nezadovoljni višemjesečnom neisplatom plaća individualno su pokrenuli zahtjeve za isplatu plaća, a to je na sudu tretirano kao razlog zbog kojeg bi se mogao pokrenuti stečaj jer je tvrtka mjesecima imala blokiran račun. Neposredno prije ročišta radnici su povukli zahtjeve, a tvrtka Elan motorni brodovi isplatila je zaostale plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog krize bile su i naslijeđene loše bilance iz 2009. i 2010. godine koje su otežavale poslovanje.

Prekretnica u poslovanju

No, umjesto otkaza, stečaja i suda, uslijedili su dani slave s novim Elanom Power 30, koji bi mogao označiti prekretnicu za tvornicu u Obrovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nakon što je krajem kolovoza prototip uspješno porinut i testiran, svoje prvo predstavljanje javnosti doživio je već početkom rujna u norveškoj prijestolnici Oslu na sajmu Båter I Sjøen, gdje je bio apsolutni hit u svojoj klasi, te je privukao pažnju i ciljane skupine kupaca, konkurencije i predstavnika medija.

Na povratku iz Osla plovilo je izloženo i u Münsteru, jednom od centara njemačke ekonomski najsnažnije pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, gdje je tijekom jednog vikenda bilo na raspolaganju za razgledanje i probne vožnje. Konceptom i kvalitetom gradnje bez teksta je ostavilo vrlo zahtjevnu njemačku publiku, a potpisivanje ugovora s prvim kupcima o gradnji plovila za isporuku u proljeće 2014. godine očekuje se tijekom listopada'', rekla je direktorica Čerina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo