'Godinama nam učenik tuče djecu, vi ništa ne radite'

11.9.2013.
14:15
VOYO logo

"U posljednjih godinu dana mi roditelji smo uložili nadljudske napore da bismo spriječili ozbiljne incidente i preuzimanje zakona u svoje ruke, jer vi niste učinili ništa za zaštitu psihičkog i fizičkog zdravlja kako naše djece, tako niti svojih djelatnika. Osobni asistent je svakodnevno bio žrtva fizičkih nasrtaja šakama i nogama, pljuvanja i verbalnog nasilja pred našom djecom, od čega nisu bili pošteđeni ni drugi djelatnici škole", piše, između ostalog, skupina roditelja, koja proziva Ministarstvo obrazovanja zbog izostanka njihove akcije.

"Gori bi jedino bio pokolj u školi", domeću, i zato traže da dužnosnici u nadležnim institucijama podijele otkaze svima koji su radili na predmetu navedenog desetogodišnjaka, a potom i sami podnesu ostavke radi interesa djece i djelatnika te dobrobiti obrazovnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije krivo dijete nego roditelji

"Dijete je žrtva vlastite obitelji i odgojno je uništeno", ističu, ali zbog njega trpi više od pedeset obitelji. Iz razumljivih razloga ne navode ime djeteta, međutim, tvrde da su sve nadležne institucije upoznate s problemima koje ono stvara i ogorčeni su što već četiri godine "najveći" stručnjaci intenzivno "rade" na iznalaženju rješenja i načina njegovog školovanja – bez uspjeha.

"Za sve to vrijeme na sve moguće i nemoguće načine (on) maltretira druge učenike, nastavnike i nas roditelje bez ijedne izrečene sankcije ili odgojne mjere!", navode u otvorenom pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad nam je dosta", ističu te nastavljaju: "Djeca svih petih razreda OŠ Otona Ivekovića napuštaju nastavu i tražimo odobrenje upisa u drugu školu ako nastavite s daljnjom torturom i terorom nad našom djecom. Nakon ove sprdnje sustava svoju zadovoljštinu ćemo potražiti i na sudu."

Problem je i u tome što su svi roditelji i djelatnici škole koji su nastojali nešto poduzeti u posljednje četiri godine, bili tuženi od strane oca dotičnog učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalni pedagog za roditelje maltretirane djece?

"Posljednja pljuska i sprdanje s odgovornim roditeljima je odluka ministra da nama dodijeli socijalnog pedagoga radi edukacije i prevencije nasilja u školi. Nama koji smo se godinu dana borili s nasiljem, niti jedno naše dijete nije neprimjereno reagiralo i uzvratilo. Zar doista mislite da nama i našoj djeci treba poduka kako još djelotvornije trebamo podnositi sve oblike nasilja? Pa stvarno, gospodine ministre i uvaženi savjetnici, svaka vam čast!", navode.

Pišu i da nemaju ništa protiv školovanja dotičnog učenika petog razreda, ali smatraju da je animozitet sredine u kojoj se sad školuje narastao do za to neprihvatljive mjere. Pozivaju i na prava na sigurno i kvalitetno školovanje svoje djece, dok se pribojavaju da će do promjene doći tek u slučaju tragedije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtijevali su "poduzimanje ozbiljnih odgojnih sankcija te mjera obiteljsko-pravne zaštite", ali sada "zahtijevamo otkaze i ostavke, možda će onaj tko vas zamijeni znati promijeniti ili primijeniti zakonske propise".

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo