NEIZOSTAVNI U ŽIVOTU OTOČANA / Bijela flota danas slavi 77. rođendan: Evo nekoliko zanimljivosti našem nacionalnom brodaru

Image
Foto: PIXSELL, Borna Filić

Kroz flotu Jadrolinije redali su se drveni brodovi i parobrodi, a neki od brodova iz prošlosti imali su i ugrađene tračnice

20.1.2024.
13:22
PIXSELL, Borna Filić
VOYO logo

Hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija na današnji dan, 20. siječnja, slavi rođendan. Tom prigodom, Morski.hr izdvojio je neke zanimljivosti iz bogate povijesti bijele flote koja danas puni 77. godina.

Poznato je da su Jadrolinija cruises i kružna putovanja dalekim destinacijama bijelim brodovima bili pravi hit, ali možda je manje poznato da su - u nedostatku hotelskog prostora - trajekti "Liburnija" i "Jadran" služili su kao hotelski objekti za smještaj sudionika međunarodnog sajma u Tripolisu u Libiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajekt "Liburnija" je, pak, izvan sezone osim automobila prevozio i južno voće iz afričkih i grčkih luka za potrebe Splita i Rijeke.

Image
UDARI I DO 150 KM/H /

Srušena stabla, električni stupovi, reklamni panoi...: Pogledajte kako bura 'baca' trajekt u Bračkom kanalu

Image
UDARI I DO 150 KM/H /

Srušena stabla, električni stupovi, reklamni panoi...: Pogledajte kako bura 'baca' trajekt u Bračkom kanalu

Trajekti s tračnicama

Kroz flotu Jadrolinije redali su se drveni brodovi i parobrodi, a neki od brodova iz prošlosti imali su i ugrađene tračnice. Trajekt "Ero", primjerice, je u svojoj matičnoj zemlji Danskoj prevozio vagone pa je s takvim ugrađenim tračnicama plovio i Jadranom. Međutim, nije bio jedini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajekt "Vladimir Nazor", izgrađen u Kraljevici, bio je naručen za prijevoz vagona cisterni iz Bakra u Omišalj. Namjena mu je ipak promijenjena pa je s ugrađenim tračnicama pripao Jadroliniji.

Nevjerojatna je vijest da je uz brojne oluje, ponekad i pomorsku nesreću te čitav jedan rat zabilježena pogibelj tek jednog Jadrolinijinog putnika, 1991. godine tijeko zračnog napada na luku Prizna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadrolinija igra neizostavnu ulogu u životu naših otočana, a zahvaljujući njoj bili su mogući i prvi dolasci automobila na otoke.

Bijela flota imala je čak i vlastite novine - publikacija je služila za izvještavanje o radu tvrtke, a nudila je i stručne članke te razne anegdote i priče iz plovidbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Jadranka je liječnica na Ugljanu i svaki dan već 15 godina putuje Jadrolinijom na posao: 'Uživam putovati trajektom'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo