Trajno rješenje / BiH, Srbija i Crna Gora konačno pronašle rješenje graničnih sporova: Protokol već potpisan

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Protokol je pravni okvir za označavanje točke koja povezuje granične crte između država

15.5.2019.
14:45
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Predstavnici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te vlada Crne Gore i Srbije potpisali su u srijedu u Sarajevu protokol o određivanju tromeđne granične točke koja će poslužiti konačnoj demarkaciji i preciznom utvrđivanju granične crte, što je preduvjet trajnog rješenja pitanja razgraničenja između tri države.

Protokol su potpisali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, državni tajnik u crnogorskom ministarstvu unutarnjih poslova Dragan Pejanović te glavni tajnik u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova Veljko Odalović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno rješenje

Sva trojica su istaknuli kako je riječ o konkretnom dokazu spremnosti tri države da riješe pitanje međudržavnih granice i time ispune bitan preduvjet za nastavak puta ka članstvu Europskoj uniji.

"BiH je sada vrlo zainteresirana potpisati sporazum o granici sa Srbijom i Hrvatskom", kazao je ministar Osmanović dodajući kako nema kretanja ka Europskoj uniji dok se ne riješe pitanja granica u regiji na način na koji je to BiH ranije uradila s Crnom Gorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protokol potpisan u srijedu u Sarajevu zapravo je pravni okvir za označavanje točke koja povezuje granične crte između tri države i obveza je koja proistječe iz unutarnjih zakonodavstava tih zemalja, ali i međunarodnog prava.

Vlade BiH i Crne Gore su 2018. prve u regiji riješile pitanje razgraničenja koje se  otvorilo raspadom bivše SFRJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem razgraničenja ostao je otvoren među svim drugim državama nastalim raspadom jugoslavenske federacije, uključujući tu BiH i Hrvatsku koje privremeno rješenje temelje na sporazumu Tuđman-Izetbegović iz 1999. godine. Za bosanskohercegovačku je stranu ostalo sporno pitanje razgraničenja kod Neumskog zaljeva, ali i na jednom dijelu područja koje gravitira rijeci Uni.

BiH nije riješila ni pitanje razgraničenja sa Srbijom jer vlasti u Beogradu traže razmjenu teritorija na četiri točke kako bi na srbijanskom teritoriju bile dvije hidroelektrane na Drini te dio pruge Beograd-Bar, koji sada u dužini od oko 16 kilometara prolazi bosanskohercegovačkim teritorijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osmanović je kazao kako se u regiji mora konačno riješiti pitanje granica, jer je i u novoj strategiji Europske unije za zapadni Balkan navedeno kako svi potencijalni kandidati moraju preuzeti obvezu suočavanja s nasljeđem prošlosti kroz rješavanje otvorenih pitanja, a posebice graničnih sporova.

"Ovaj protokol iskazuje odlučnost država-potpisnica da se granična pitanja riješe", kazao je Osmanović ponavljajući ponudu svoje vlade Srbiji da se najprije potpiše sporazum o granicama kakve su sada, a da se nakon toga razgovara o eventualnoj razmjeni dijelova teritorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijet za ulazak u EU

Državni tajnik u MUP-u Crne Gore Pejanović kazao je kako potpisivanje protokola o određivanju tromeđne granične točke predstavlja dokaz da zemlje zapadnog Balkana svojim kapacitetima mogu rješavati ova pitanja.

"EU neće i ne može uvoziti bilateralne sporove", istaknuo je Pejanović istaknuvši kako bi ovo trebao biti poticaj i drugim državama regije da riješe otvorena granična pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova Odalović ustvrdio je kako je i za njegovu zemlju prioritet rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja sa susjedima.

"Neki se problemi bespotrebno multipliciraju, a nama treba kvalitetnija suradnja", kazao je Odalović dodajući da ako već EU nudi pomoć zapadnom Balkanu i same države regije trebaju pokazati da su u stanju bolje surađivati i rješavati probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo